Održana edukacija umirovljenika o tome kako se mogu zaštiti u svom domu

Slika /2019/edukacija umirovljenika 2.JPG

Policija nastavlja s preventivnim aktivnostima u cilju povećanja sigurnosti osoba starije dobi

Foto: PU istarska

U srijedu, 20. studenoga, u čitaonici Kluba umirovljenika u Puli u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnice Pula i Gradske knjižnice i čitaonice Pula, održana je edukacija osoba starije životne dobi o zaštiti u vlastitom domu.

Voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović educirala je prisutne o ranjivim točkama na objektima u kojima stanuju, u smislu pogodnih mjesta za izvršenje provala, kao i najčešćim načinima izvršenja kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u domove. Sugerirano im je kako su otvori u prizemlju (prozori, ulazna vrata, vrata terasa garažna vrata) posebno pogodni za provale te da prilikom svakog napuštanja doma vode računa da ih zatvore, po potrebi dodatno osiguraju te zaključavaju vrata kuće. Počinitelji ove vrste kaznenih djela su osobe koje prethodno opserviraju objekte, obilaze stambene zgrade i traže otvorena ulazna vrata i prozore. Također iskorištavaju nepažnju žrtve, iskorištavaju stanje starijih i bolesnih osoba te promatraju navike i kretanje potencijalne žrtve. Počinitelji koriste i poruke ostavljene putem društvenih mreža o odsutnosti vlasnika iz objekata, ali i provjeravaju napunjene poštanske sandučiće, što je jasan znak da su vlasnici duže vremena odsutni iz objekta.

Pored navedenog, voditeljica Odjela prevencije informirala je prisutne o načinima počinjenja kaznenih djela prijevare te ih je uputila na postupanje kod dolaska nepoznatih osoba na vrata, postupanje kod poziva osoba koje se lažno predstavljaju (pr. lažni predstavnici banaka, Zavoda za mirovinsko osiguranje, odvjetničkih ureda), na mogućnost sklapanja ugovora putem tzv. glasovnog potpisa te niz ostalih načina prijevare.
 

Stranica