Održana eko-akcija u Štinjanu

  • Slika /2020/eko akcija 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Odjel prevencije sudjelovao je u eko-akciji čišćenja priobalja na području Štinjana te je predstavio projekt Zdrav za 5

Foto: PU istarska

U organizaciji Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Crvenog križa Pula, prijepodne u subotu, 10. listopada, dvadeset i petu godinu za redom održana je eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, ove godine  na području  Štinjana, u uvali Zonchi. 

U eko akciji poradi epidemioloških mjera sudjelovalo je pedesetak sudionika. Akciju čišćenja podmorja koordinirao je Ronilački savez Istarske županije uz sudjelovanje ronioca iz više istarskih klubova. Uz ronioce, u akciji su sudjelovali i članovi DVD-a Marčana, učenici, kao i volonteri Crvenog križa Pula.

U akciji je također sudjelovao i Odjel prevencije PU istarske koji  je održao prezentaciju nacionalnog edukativnog projekta Zdrav za 5, a koji u svojoj drugoj komponenti izvođenja naglašava važnost osvješćivanja mladih sa svrhom podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode. Policijski službenici podsjetiti su okupljene na važnost prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama  i igrama na sreću (prva komponenta projekta) te važnost promicanja zdravih stilova života i zaštite okoliša, slijedom čega su učesnici eko akcije imali mogućnost  korištenja i tzv. pijanih naočala koje simuliraju stupnjeve alkoholiziranosti organizma od stanja pripitosti do težih stupnjeva pijanstva.

I ove godine prikupljeno je više kubika otpada u moru i na obali. Uglavnom se radilo o limenkama, staklenim bocama, gumama i sitnom otpadu, dok je na priobalju sakupljeno puno sitnog i tekstilnog otpada, plastike i slično, a ronioci su izronili i jednu vježbovnu granatu ručnog bacača iz II. svjetskog rata koju su potom preuzeli službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske radi uništenja.

Stranica