Održana javna tribina ''Zaustavimo nasilje nad ženama''

  • Slika /2022/Zaustavimo.nasilje1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Puli je danas na prigodan način obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Foto: PU istarska

U znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, 25. studenoga je odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim je povodom danas u Zajednici Talijana Pula - Pola (Circolu) održana javna tribina „Zaustavimo nasilje nad ženama'', namijenjena studentima i profesorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.
 
Tribinu je organizirala Policijska uprava istarska kako bi buduće učitelje, odgajatelje i zdravstvene djelatnike pripremili na prepoznavanje različiti oblika nasilja i pravilno reagiranje te kako bi im dali uvid u postupak nadležnih službi nakon prijave nasilja, kao i u razne oblike pomoći koji se na području Istre nude žrtvama nasilja u obitelji.
 


O problemu nasilja u obitelji i njegovim posljedicama govorile su voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Policijske uprave istarske Biljana Butigan, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež i voditeljica Odsjeka za kaznenopravnu zaštitu i maloljetnika Rafaela Urlić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić, socijalni radnik iz Centra za socijalnu skrb Pula Pavo Marinović te koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul, a tribinu je moderirala voditeljica poslova prevencije Policijske uprave istarske Alica Rosić-Jakupović.
 
''Kada se govori o nasilju nad ženama, bitno je istaknuti da su žene u svojim obiteljima najugroženije od strane najbližih osoba, iako bi se među njima trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku. Tamna brojka nije zanemariva jer unatoč promicanju nulte stope tolerancije na nasilje općenito, pozivanju na prijavljivanje nasilja, zakonskim odredbama koje pomažu žrtvama nasilja, žrtve nasilja se još i dalje ne odlučuju u punoj mjeri na prijavu nasilja policiji'', istaknula je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Biljana Butigan. Nasilje u obitelji, koje se manifestira kroz razne oblike kao neprihvatljivo ponašanje članova obitelji i bliskih osoba, prepoznato je u Kaznenom zakonu kao kazneno djelo te u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji kao prekršajno djelo. Policijski službenici nakon utvrđenog kaznenog djela kaznenu prijavu prosljeđuju nadležnom državnom odvjetništvu, koje potom preuzima progon počinitelja, dok se po utvrđivanju prekršaja, nadležnom sudu dostavlja optužni prijedlog s prijedlogom sankcije i zaštitnih mjera. O sankcijama i zaštitnim mjerama odlučuje sud, a policija može odmah izreći mjeru opreza kako bi se zaštitila žrtva i neometano provodio postupak.
 
Na području Policijske uprave istarske u posljednjih 25 godina, odnosno od 1997. do 2021. godine, ubijeno je 26 žena, a njih 20 usmrtile su bliske osobe. Ove godine ubijene su tri žene i sve tri bile su žrtve bliskih osoba. Tijekom prvih deset mjeseci 2022. godine evidentirano je 380 kaznenih djela s elementima nasilja nad osobama ženskog spola, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 6%. Najviše je zabilježeno kaznenih djela prijetnje, njih 169. Osim prijetnji, zabilježeno je i 116 kaznenih djela nasilja u obitelji, 44 kaznena djela tjelesne ozljede te 28 kaznenih djela nametljivog ponašanja, dok su druga kaznena djela s elementima nasilja zabilježena u manjem broju. Najugroženije su žene koje su u bračnoj zajednici s nasilnikom, potom izvanbračne, bivše supruge i bivše izvanbračne supruge.
 
Osim kaznenih djela, policija u prvih deset mjeseci ove godine bilježi i 164 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su evidentirana 192 prekršaja, smanjenje od 15%. Po spolnoj strukturi, od ukupno 182 počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, njih 130 su muškarci, a 52 žene.
 
„Ono što treba istaknuti je da su često nasilju izložena i djeca. Ona se, odrastajući u takvom okruženju, uče pogrešnom načinu ponašanja i pogrešnom razmišljanju te trpe posljedice nasilnih odnosa, što sve utječe na njihovo kasnije funkcioniranje u društvu'', napomenula je Butigan.

Državno odvjetništvo po zaprimanju kaznena prijave vezano za kaznena djela nasilja nad ženama nalaže policiji provođenje potrebnih izvida i dokaznih radnji, a ujedno i samostalno provodi dokazne radnje radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela. Kaznena djela nasilja nad ženama mahom su počinjenja od stane bliskih osoba žrtvi, njihovih životnih partnera ili bivših životnih partnera, što iziskuje žurno postupanje u svim takvim predmetima jer postoji bojazan od daljnjeg počinjenja kaznenih djela po podnošenju kaznene prijave, a i žrtva se po podnošenju kaznene prijave, ukoliko se radi o počinitelju koji je njezin životni partner, vraća u isto domaćinstvo s počiniteljem.
 
Osim opravdane opasnosti od daljnjeg počinjenja kaznenih djela, postoji i opasnost da će počinitelj kaznenih djela utjecati na žrtvu da prilikom davanja svog iskaza u svojstvu žrtve ne iskazuje ili iskazuje njemu u korist, a sve kako bi od sebe otklonio kaznenu odgovornost. Naime, žrtva kao bliska osoba počinitelja sukladno važećim zakonskim propisima ima pravo uskratiti svoj iskaz, što one često i čine iz straha ili ekonomske ovisnosti o počinitelju, a to uvelike otežava dokazivanje počinjenja kaznenih djela te daljnje adekvatno postupanje u cilju zaštite žrtvi i procesuiranja. ''Kaznena djela nasilja nad ženama mahom su počinjenja u stjecaju s kaznenim djelima na štetu djece pa sve i ukoliko počiniteljeve inkriminirane radnje nisu direktno usmjere na djecu, samim počinjenjem kaznenih djela na štetu žene u njihovoj prisutnosti ostvaruje se obilježje kaznenih djela na štetu djece, izlažući ih takvom postupanju'', kazala je zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež i voditeljica Odsjeka za kaznenopravnu zaštitu i maloljetnika Rafaela Urlić Drmić.
 
Praćenjem stanja djelatnici Centra za socijalnu skrb Pula uočavaju trend porasta prijavljivanja nasilja u obitelji. Pavo Marinović napomenuo je kako saznanja o nasilju u obitelji najčešće dobiju izravno od same žrtve, ali i kroz izrazito bitnu suradnju s drugim institucijama, naročito policijom, liječnicima i školama.
 
Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić naglasila je važnost prepoznavanje nasilja i pružanje neodgodive potpore žrtvama nasilja kao ključnim faktorom u primarnoj zaštiti žrtava. Također je istaknula kako zdravstvene ustanove svaku sumnju o zlostavljanju prijavljuju policiji i centrima za socijalnu skrb i napomenula kako se u zdravstvene ustanove na području Istre ove godine javilo 30 pacijentica.
 
Sigurna kuća Istra je organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Pružaju ženama psihosocijalnu podršku,  pravnu podršku i smještaj u sigurne prostore na tajnim lokacijama ukoliko je to nužno. ''Od početka svog rada, odnosno u posljednjih 16 godina, Sigurnoj kući Istra za pomoć se putem SOS telefona obratilo 1.301 žena, a u tajna skloništa smještene su 403 osobe, odnosno 191 žena i 212 djece'', istaknula je Jadranka Černjul i napomenula kako Sigurna kuća Istra, osim što žrtvama pruža konkretnu pomoć, kroz različite vidove edukacije podiže svijest građana o nasilju u obitelji kao jednom društveno neprihvatljivom modelu ponašanja.
 
U sklopu tribine postavljena je i izložba učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Pule, odnosno radovi koje su učenici prošle godine izradili povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Naime, učenici su tada izradili plakate kojima su kroz svoj način izražavanja prenijeli ono što osjećaju i kako vide ovaj najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Poruku su prenijeli na poznatim umjetničkim djelima koja prikazuju žene i te plakate izložili su u izlozima trgovina pa su tako građani prošle godine mogli vidjeti prikaz originalnog djela i djela na kojem je napravljena preinaka koja šalje poruku o problemu nasilja.


 
Sudionici tribine složili su se kako je nasilje nad ženama ozbiljan društven problem, za čije je rješavanje nužna suradnja svih institucija koje se u svom djelokrugu bave problematikom nasilja – policije, pravosuđa, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne skrbi, udruga, ali i svih građana koji ne bi smjeli zatvarati oči za nasilje koje se događa u njihovoj okolini.

Na tom tragu, Policijska uprava istarska tijekom godine u školama diljem Istre provodi edukacije na temu nasilja. Između raznih oblika nasilja, policijski službenici progovaraju i o nasilju u obitelji, ali i svim drugim oblicima nasilja kako bi ih djeca naučila prepoznati. Moderatorica tribine je u konačnici pozvala sve sudionice da ukoliko primijete nasilje ne zatvaraju oči pred nasilničkim ponašanjem, odnosno da učine sve u njihovoj mogućnosti da i same ne postanu žrtve.
 
Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!
 

Stranica