Održana međuresorna nacionalna pokazna vježba ''NAMIRG PULA 2019''

  • Slika /2019/vježba10.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon završene dvogodišnje obuke zajedničke postrojbe hrvatskih, slovenskih i talijanskih vatrogasaca, u Puli je danas održana međuresorna nacionalna pokazna vježba ''NAMIRG PULA 2019''

Foto: PU istarska

VIDEO vježbe

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović danas je u Puli nazočio Međuresornoj nacionalnoj pokaznoj vježbi suzbijanja onečišćenja mora i gašenja požara plovila "NAMIRG PULA 2019". Ministar je istaknuo važnost suradnje između hitnih službi susjednih zemalja: ''Svi suvremeni sigurnosni izazovi današnjice su prekogranični, pa tako i odgovor na njih mora biti prekograničan, što znači suradnju svih koji u danoj situaciji mogu najbolje i najefikasnije pružiti zaštitu, sigurnost i mir''.
 
Uz potpredsjednika Božinovića, vježbu su imali prilike pogledati i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kap. Siniša Orlić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Obalne straže admiral Milan Blažević, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić i brojni drugi uzvanici, a domaćin vježbe bio je Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.
 
Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao stalno tajništvo Stožera za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije organiziralo je dvodnevno tematsko događanje posvećeno zaštiti mora od onečišćenja s pomorskih objekata. Danas je u pulskom akvatoriju održana i završna, pokazna vježba. Provedena je nakon završene dvogodišnje obuke zajedničke postrojbe hrvatskih, slovenskih i talijanskih vatrogasaca, a riječ je o prvoj takvoj postrojbi u Europi, sastavljenoj od vatrogasaca iz tri države, za zaštitu zajedničkog mora u okviru projekta North Adriatic Maritime Incident Response Group – NAMIRG, sufinanciranog sredstvima Europske unije.
 
Vatrogasna zajednica Istarske županije provela je tako završnu vatrogasnu vježbu spremnosti za intervencije gašenja požara na moru vatrogasnim plovilima i desantom vatrogasaca na ugroženo plovilo iz helikoptera HRZ OS RH i remorkera Triton pulskog Uljanika. Istarskim vatrogascima projektni partneri su Gasilska brigada iz Kopra i Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia iz Italije, a sudjelovalo je 27 vatrogasaca, odnosno po devet vatrogasaca ispred svakog od projektnih partnera. Osim vatrogasaca, u vježbi su sudjelovali i predstavnici policije, Lučke kapetanije, Obalne straže, Hitne medicinske pomoći i Hrvatskog crvenog križa.Vježba je prikazala postupanje projekta NAMIRG u gašenju požara broda, spašavanju posade i putnika te saniranju onečišćenja mora, a po prvi puta vatrogasna postrojba NAMIRG koristila je helikopter HRZ-a za iskrcaj na ugroženi brod. Uspješnost vježbe pratili su i ovlašteni instruktori iz Nizozemske i Finske te Europske komisije.
 
''Nesreća ne poznaje granice, a kroz ovu vježbu vidjelo se ono na čemu ova Vlada inzistira - povezivanje, umrežavanje svih sposobnosti kako bismo imali odgovor na svaku situaciju'', rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović, napomenuvši kako je Ministarstvo unutarnjih poslova svim žurnim službama u Hrvatskoj na usluzi te svoju ulogu vidi kao njihov servis, dok smo svi skupa servis hrvatskim građanima.
 
''Na tom tragu ćemo nastaviti. Već ovaj tjedan će Vlada RH na svojoj sjednici donijeti novi Zakon o vatrogastvu, što je revolucionaran korak jer se vatrogasni poslovi prepuštaju vatrogascima i sustav se dodatno profesionalizira. Također, od 1. siječnja s radom počinje  Središnji državni ured za vatrogastvo te sam siguran da ćemo biti sve uspješniji u suočavanju sa sve češćim i nepredvidivim uzrocima prirodnih katastrofa i tehničkih incidenata s kojima se sva suvremena društva suočavaju'', zaključio je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova.
 

Stranica