Održana prva sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina

Slika PU_I/vijesti/2016/pazin vijeće2 - kopija.jpg

U utorak, 29. studenoga, u velikoj vijećnici Gradskog vijeća Grada Pazina, održana je prva sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina.

Foto: Grad Pazin

U utorak, 29. studenoga, u velikoj vijećnici Gradskog vijeća Grada Pazina, održana je prva sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina. Naime, temeljem Odluke o osnivanju Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke, Gradonačelnik Grada Pazina donio je Rješenja o imenovanju članova Vijeća, u čiji je sastav imenovano 16 predstavnika različitih tijela vlasti, javnih službi i civilnog sektora na mandat od četiri godine. Vijeće je osnovano s ciljem smanjenja kriminaliteta te unaprjeđenja sigurnosti građana u lokalnoj zajednici, s obzirom da je kriminalitet složeni društveni problem kojeg samostalno ne može riješiti ni jedna društvena institucija bez pomoći cijele zajednice.

U Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pazina imenovani su predstavnici Izvršne vlasti Grada Pazina, Gradskog vijeća Grada Pazina, Policijske postaje Pazin, Javne vatrogasne postrojbe Pazin, Općinskog suda u Puli-Poli, Stalne službe u Pazinu, Prekršajnog suda u Puli-Poli, Stalne službe u Pazinu, Centra za socijalnu skrb Pazin, Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, Istarskih domova zdravlja, Ispostava Pazin, Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije Pazin te Društva ''Naša djeca'' Pazin. Predsjednik Vijeća je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, dok je njegov zamjenik načelnik Policijske postaje Pazin Valter Opašić.

Načelnik Valter Opašić naveo je kako je stanje sigurnosti na području grada Pazina po svim pokazateljima  stabilno, no i dalje postoji prostor za poduzimanje preventivnih aktivnosti kako bi se stanje još više poboljšalo, što će između ostalog biti i uloga Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina. Gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo je važnost provođenja preventivnih programa, koji će ojačati osjećaj sigurnosti i ugodnog življenja svih građana na području grada Pazina te je pozvao sve članove vijeća na zajedničku suradnju i djelovanje.

Najbitnije zadaće Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina bit će: utvrđivanje i ostvarivanje programa prevencije kroz zajedničko planiranje i djelovanje, vodstvo i podrška nositeljima prevencije na lokalnoj razini, koordinacija aktivnosti različitih službi, ustanova, udruga i skupina građana, rano prepoznavanje kriminala i drugih oblika devijantnog ponašanja i problema koji ih generiraju, osposobljavanje za sudjelovanje u prevenciji kriminaliteta i dr. Kao prioriteti rada vijeća određeni su suzbijanje nasilja u obitelji, delinkvencije djece, maloljetnih i mlađih punoljetnih osoba, zlouporabe droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti građana i imovine.

Sljedeća sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pazina očekuje se u siječnju 2017. godine, kada će članovi vijeća raspravljati o aktivnostima koje provode u okviru svojih institucija te će zajedno definirati program i aktivnosti kojima će se  vijeće baviti u 2017. godini.



Stranica