Održana tribina s pulskim srednjoškolcima na temu ovisnosti

Slika /2021/tribina.ovisnost.jpg

Policijski službenici tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provode brojne preventivne i represivne aktivnosti

Foto: PU istarska

Kako je i bilo najavljeno, danas je putem platforme ZOOM u organizaciji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Odjela prevencije Policijske uprave istarske, povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, održana tribina za učenike prvih i drugih razreda pulskih srednjih škola na temu ovisnosti, na koju se odazvala većina pulskih srednjih škola.

Kroz zanimljiv video uradak o prijenosu informacija u ljudskom mozgu Velimir Todorović, voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, započeo je svoj dio izlaganja, gdje je učenike na zanimljiv način upoznao sa situacijama kada umjesto uobičajenih načina funkcioniranja mozga isti preplavi sredstvo ovisnosti i poremeti redovni ciklus. Uslijed ovakvih stanja, koja traju duže vrijeme, javljaju se i problemi s učenjem, pamćenjem i redovnim funkcioniranjem u životu. Osim što ovisnost ostavlja fizičke posljedice, ona svakako jako utječe na mentalno i psihičko zdravlje, što je kroz izlaganje pojašnjeno činjenicama.

Kroz upoznavanje sa zakonskim odredbama  Kaznenog zakona i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga  voditeljica Odjela prevencije je pojasnila okolnosti prijavljivanja konzumenata, prodavača, ali i krijumčara, ali isto tako i propisane kazne.  Naznačila je mladim osobama kako sa napunjenih 14 godina postaju kazneno i prekršajno odgovorni, ali ta odgovornost se ne odnosi samo na sebe, već i na osobe koje se nalaze u njihovom društvu te je ponekad jako teško postupiti ispravno i reći društvu NE. Također je pojasnila i način sankcioniranja osoba starosti od 14 do 16 godina kroz predviđene odgojne i sigurnosne mjere za određena kaznena djela i prekršaje, ali i maloljetnika starosti od 16 do 18 godina, koji pored navedenih mjera mogu biti kažnjeni novčano, ali i kaznom maloljetničkog zatvora te im se mogu izreći zaštitne mjere za određena počinjena kaznena djela i prekršaje.
           
Nakon izlaganja učenici su pozvani na raspravu, gdje su uslijedila zanimljiva pitanja. Učenike je zanimalo kako se droga koristi u medicini za liječenje te im je pojašnjeno da se koristi isključivo za smanjenje boli, što je često u terminalnim fazama bolesti te se nikako ne može opravdati činjenica da je droga lijek. Pojašnjeno im je i kako uzimanje droge utječe na obitelj i prijatelje, gdje vrlo često dolazi do situacija da se obitelji ne znaju ispravno nositi sa članom obitelji koji je konzument pa mu niti ne pružiti adekvatnu podršku, dok je ta osoba istovremeno isključena iz društva svojih bivših prijatelja i kreće se u društvu konzumenata, čime je i proces resocijalizacije puno teži. Sredstva ovisnosti utječu na sve organe, a posebice na jetru i mozak, dok dugotrajna konzumacija droga za posljedice ima trajni gubitak određenih socijalnih vještina, koje se kasnije više ne mogu kompenzirati na adekvatan način. Osim novčanih kazni na koje se osuđuju konzumenti droga kroz prekršajnu odgovornost, za kaznenu odgovornost, ovisno od okolnostima kaznenih djela, količini droge i recidivu, prodavači i krijumčari se osuđuju i na zatvorske kazne.
          
Sljedeća tribina, koja će se također održati online, predviđena je za srednjoškolce iz ostalih gradova Istre 10. prosinca, gdje također očekujemo zanimljive rasprave i pitanja.
           
 

Stranica