Održana tribina u Umagu "Zajedno protiv ovisnosti“

Slika PU_I/tribina umag2.jpg

 Foto: PU istarska 

Jučer, 24. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu u Umagu održana je prva od četiri tribine u sklopu kampanje „Zajedno protiv ovisnosti“, koju provodi Policijska uprava istarska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Službom za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Obiteljskim centrom Istarske županije, Istarskom županijom, vijećima za komunalnu prevenciju gradova Pule, Umaga, Poreča i Rovinja  te centrima za socijalnu skrb istih gradova.

Na otvorenju tribine gradonačelnik grada Umaga, g. Vili Bassanese istakao je važnost provođenja preventivnih aktivnosti kod mlađe populacije, koje će u narednom periodu Vijeće za komunalnu prevenciju grada Umaga nastojati što više implementirati u svoj program rada.

Kroz kraća predavanja g. Velimira Todorovića, psihologa  Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, g. Mileta Oreškovića, voditelja Odsjeka kriminaliteta droga PU istarske i gđe Vere Pavičić, defektologinje Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj grada Umaga, učenici su imali prigodu saznati koje trajne promjene na mozgu proizvodi konzumacija opojnih droga, činjenicu da ne postoje lake droge i da se ne planira dekriminalizacija lakih droga već samo prekršajno kažnjavanje, te neke podatke o ostalim oblicima ovisnosti i načinu njihova liječenja.

Tribini je nazočilo oko 40 učenika Gospodarske škole Buje, Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje i Srednje talijanske škole „Leonardo da Vinci“ Buje, kojima se kroz predavanja nastojalo odgovoriti na većinu unaprijed dostavljenih pitanja, o interesu ove populacije za problematiku ovisnosti govori činjenica da je vrijeme predviđeno za tribinu bilo suviše kratko da se odgovori na dodatna postavljena pitanja.

Između ostalog srednjoškolce je zanimalo kako se u Istri provodi metadonska terapija, kako policija tretira njihovu dojavu o saznanjima da netko „dila“ drogu, zašto mladi postaju ovisnici, kako prestati biti ovisan i slično.

U sklopu kampanje „Zajedno protiv ovisnosti“ sljedeća aktivnost koju će provesti PU istarska su predavanja pulskim srednjoškolcima o utjecaju droge i alkohola na vozače u kinu „Valli“ od 28. studenog do 02. prosinca 2011. godine.

  



Stranica