Održana tribina za mlade ''Slobodni i ne-ovisni''

Slika PU_I/slobodni ne-ovisni.JPG

U sklopu brojnih aktivnosti koje Policijska uprava istarska provodi tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli održana tribina za mlade ''Slobodni i ne-ovisni''.

Foto: PU istarska

U sklopu brojnih aktivnosti koje Policijska uprava istarska provodi tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli održana tribina za mlade ''Slobodni i ne-ovisni''.

Tribinu je organizirala Služba za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo istarske županije u suradnji s partnerima Policijskom upravom istarskom i Obiteljskim centrom istarske županije. Kroz dvosatno predavanje i zanimljivu raspravu skupine učenika drugih i trećih razreda Gimnazije Pula, Industrijsko-obrtničke škole Pula i Strukovne škole Pula dobili su odgovore na pitanja koja će im olakšati shvaćanje problema ovisnosti i njegovog rješavanja.

Tribina je započela uvodnim izlaganjima pa je tako Velimir Todorović iz Službe za prevenciju ovisnosti mlade upoznao s utjecajem droga na ljudski mozak, odnosno s činjenicom da droge djeluju na sustav nagrađivanja u mozgu i izazivaju lažni osjećaj zadovoljstva te da u konačnosti dugotrajna upotreba opojnih droga dovodi do funkcionalnog oštećenja mozga. Ines Puhar predstavila je ulogu Obiteljskog centra u suzbijanju problema ovisnosti te je navela kako djelatnici centra kroz svoje aktivnosti nastoje spriječiti da se kod mladih uopće razvije potreba za oni posegnu za drogom. Ispred Policijske uprave istarske na  tribini je sudjelovao Mile Orešković, voditelj Službe Organiziranog kriminaliteta, koji se problematikom suzbijanja zlouporabe opojnih droga bavi već četrnaest godina. Kroz zanimljivo izlaganje o trenutnom stanju na ilegalnom tržištu opojnih droga i aktivnostima koje policija poduzima u cilju suzbijanja navedena problematike, voditelj Orešković je naglasio kako je jedan od problema s kojima se društvo susreće činjenica da mladi imaju pozitivističko stajalište o drogama. Naime, korištenjem termina lake i teške droga, stvara se dojam da su određena sredstva ovisnosti prihvatljiva te mladi razvijaju stav da pušenje marihuane nije ništa teži društveni ''prekršaj'' od pušenja cigareta. Takvo bi shvaćanje trebalo napustiti i zaboraviti podjelu na tzv. lake i teške droge, već jednostavno stvoriti negativistički stav prema zlouporabi droga općenito.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedile su interesantne rasprave učenika i stručnih osoba o problemu ovisnosti. Mlade je zanimalo koje su droge najzastupljenije u Hrvatskoj, koji su to faktori koji doprinose da netko postane ovisnikom, kakav je stav društva i policija prema ovisnicima, da li će netko tko proba marihuanu završiti na heroinu, koja je vjerojatnost da će ovisnik počiniti samoubojstvo i niz drugih zanimljivih pitanja. Osobito je zanimljiva rasprava pokrenuta pitanjem da li i na koji način pomoći prijatelju koji ima problema sa zlouporabom droga prije nego što za njega bude prekasno. Stručne osobe objasnile su im da u takvim slučajevima ne smiju ignorirati problem i da na prvo mjesto trebaju staviti dobrobit svog prijatelja. Potrebno je pronaći odraslu osobu od povjerenja, bilo da je riječ o članovima prijateljeve obitelji ili odgovornim osobama u školi te im skrenuti pozornost na postojanje problema kako bi svi zajedno pružili pomoć osobi kojoj je pomoć potrebna.



Stranica