Održani edukativni informativni punktovi za građane o samozaštitnom ponašanju

Slika PU_I/vijesti/2018/infopunkt na tržnici1.jpg

Foto: PU istarska  

Odjel prevencije PU istarske i Policijska postaja Pula-Pola nastavili su s provođenjem preventivnih aktivnosti kroz preventivni projekt „Zaštitimo svoju imovinu“, a sve u cilju povećanja stanja sigurnosti na pulskom području, pa su tako 7., 8. i 9. kolovoza, na prostoru ispred „Stande“ u Koparskoj ulici u Šijani, na prostoru tržnice na Verudi te prostoru tržnice u Puli održali edukativno informativne punktove kojom prilikom su građane savjetovali o načinima samozaštite od imovinskih delikata.

Policijski službenici su  građanima dijelili letke te ih savjetovali kako  jednostavnim redovnim radnjama u svom ponašanju, mogu doprinijeti da ne postanu žrtve provala u svoje domove. Upozoreni su da svoje domove zaključavaju, bez obzira na koliko kratko izašli, da zatvaraju vrata i prozore, kao i da njeguju dobrosusjedske odnose sa svojim susjedima, koji u njihovoj odsutnosti mogu prazniti poštanske sandučiće, provjeravati nekretninu, povremeno paliti svjetla te mijenjati nivoe roleta, kako počinitelji ne bi opazili da nikoga nema kod kuće.

Pored razvijanja samozaštitnog ponašanja, građanima je predloženo da razmisle i o ugradnji mehaničke i tehničke zaštite na svojim objektima. Kako bi donijeli ispravnu odluku o ovakvom načinu zaštite, policijski službenici pozvali su ih da posjete Informativni centar za prevenciju u holu  zgrade PU istarske. 

Osim o  zaštiti od provala, građani su dobili informacije i o samozaštitnom ponašanju kada su u pitanju prijevare na kućnom pragu, kojom prilikom su neki od nazočnih i osobno svjedočili pokušajima raznih oblika prijevara u svojim vlastitim domovima.

Također, građani su imali priliku upoznati se s kampanjom EUCPN-a ''BEWARE OF PICKPOCKETS'' koja ima za cilj upozoriti ih na opasnost od džepnih krađa u različitim rizičnim situacijama.

Na navedenim edukativno informativnim punktovima su prisustvovali i strani policijski službenici koji u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“ borave i rade na području PP Pula-Pola, Daniel Vedernjak policijski službenik R Slovenije, Vanja Šćekić policijski službenik R Njemačke te Zdzislaw Dworzynski policijski službenik R Poljske koji su izazvali posebnu pozornost  i s kojima su građani sa zanimanjem razgovarali o navedenoj problematici.



Pisane vijesti