Oduzeta zračna puška

Slika PU_I///policija natpis i grb.jpg

Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o oružju, umaška je policija prijavila 21-godišnjaka s područja Umaga.

Foto: Ilustracija

Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o oružju, umaška je policija prijavila 21-godišnjaka s područja Umaga.

Naime, policijski službenici utvrdili su da je mladić posjedovao zračnu pušku, koja spada u oružje C kategorije, bez da ju je prijavio nadležnom tijelu. Zračna puška je oduzeta, a protiv 21-godišnjaka se podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

 

Policijska uprava istarska podsjeća građane na određene odredbe Zakona o oružju. Sukladno navedenom zakonu, oružje je razvrstano u četiri kategorije, i to:

  • ORUŽJE KATEGORIJE A – zabranjeno oružje;
  • ORUŽJE KATEGORIJE B – dozvoljeno oružju za koje je potrebno prethodno odobrenje;
  • ORUŽJE KATEGORIJE C – oružje za koje je potrebna prijava nadležnom tijelu;
  • ORUŽJE KATEGORIJE D – dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, osim u slučaju prelaska državne granice (u ovu kategoriju ulazi i zračno oružje, čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili  je brzina projektila manja od 200m/s i kalibra maksimalno 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega manja).

 

PRIJAVA ORUŽJA  C KATEGORIJE

Samo uz prijavu nadležnoj policijskoj upravi ili postaji može se nabaviti i posjedovati oružje kategorije C, a to je: plinsko oružje, reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj, mužari (oružje gdje se stavlja prvo barut pa zrno. Kugla se može staviti ali i ne mora), zračno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća  ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N.

Fizičke osobe koje posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450N, koje se prema odradbama Zakona o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su takvo oružje prijaviti policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od 8 dana od kupnje oružja.

Protiv fizičke osobe koja u propisanom roku ne prijavi ovo oružje podnijet će se optužni prijedlog sukladno članku 54. stavak 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju za što je propisana novačana kazna u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja.



Stranica