Omamile ga napitkom pa pokrale

Slika PU_I///novac, kune.bmp

Policijski službenici tragaju za dvije žene, koje su napitkom omamile muškarca u Umagu, a potom mu otuđile novac i razne stvari iz stana.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici tragaju za dvije žene, koje su napitkom omamile muškarca u Umagu, a potom mu otuđile novac i razne stvari iz stana.

Provedenim izvidima utvrđeno je kako je 63-godišnjak iz Umaga, po prethodnom telefonskom dogovoru, 9. kolovoza oko 17 sati, u svoj stan u Umagu doveo dvije nepoznate ženske osobe. Jedna od žena napravila im je napitak s okusom naranče, a desetak minuta nakon što ga je popio, 63-godišnjak je zaspao. Kada se probudio, muškarac je primijetio da su žene otišle te da su mu otuđile više stotina kuna, dva mobitela, kofere, razne odjevne predmete i obuću te noćnu lampu, čime su ga oštetile za nekoliko tisuća kuna.

Policijska uprava istarska upozorava građane, pogotovo osobe starije dobi, da pripaze koga puštaju u svoj dom kako se ne bi dogodilo da nepoznate osobe iskoriste njihovo povjerenje ili nepažnju te im otuđe novac, nakit ili druge predmete.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi upoznavanje preko oglasa te slučajevi kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako biste se zaštitili od ovakvih, a i raznih drugih vrsta prijevara, savjetujemo:

  • kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi;
  • za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice;
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca;
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti;
  • budite sumnjičavi;
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede;
  • policiji na broj 192 dojavite sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.


Stranica