On-line aktivnosti policije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Slika /2020/online.zdravza5.jpg

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provedbom raznih preventivno-represivnih aktivnosti nastoji se upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti

Foto: PU istarska

I ove godine istarska policija provodi aktivnosti tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, no ove godine zbog situacije s virusom Covid-19 aktivnosti s učenicima provode se on-line. Jedna od aktivnosti je i projekt Zdrav za 5, koji se kontinuirano provodi tijekom cijele godine s ciljanim skupinama učenika kroz dvije komponente.

Prva komponenta odnosi se na prevenciju zlouporabe alkohola kod učenika sedmih i osmih razreda te prevenciju zlouporabe droga kod učenika prvih i drugih razreda srednjih škola. Druga komponenta odnosi se na provedbu eko akcija. Do sada su djelatnici Odjela prevencije Policijske uprave istarske tijekom ove godine kroz edukacije obuhvatili 19 osnovnih škola i pet srednjih škola, no zbog specifičnosti situacije uzrokovane virusom Covid-19, prestali su s redovnim odlascima u škole, ali s ciljem prevencije ovisnosti te promocije prosocijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja socio-emocionalnih vještina kod djece i mladih te podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti, aktivnosti provode on-line.

Europsko istraživanje o pušenju pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima (eng. European school survey project on alcohol and other drugs – ESPAD) prema najnovijim rezultatima istraživanja provedenog 2019. godine objavilo je nove rezultate koji pokazuju kako su tinejdžersko pijenje i pušenje su u opadanju, ali zabrinjava rizično korištenje kanabisa te nova ovisnička ponašanja. Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti u djece školske dobi (ESPAD) objavljeno je u suradnji s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), a temelji se na anketama provedenima 2019. u 35 europskih zemalja, uključujući 25 članica Europske unije. U posljednjem sedmom valu istraživanja, koje se provodi od 1995. godine, sudjelovalo je 99.647 učenika i to tako da su odgovarali na anoniman upitnik. ESPAD Izvještaj 2019 sadrži informacije o iskustvima učenika i njihovim percepcijama o raznim sredstvima ovisnosti, uključujući: duhan, alkohol, ilegalna sredstva ovisnosti (ilegalne droge), inhalante, lijekove i nove psihoaktivne droge (NPS). Također su pokrivene teme korištenja društvenih medija, igranja video igara i kockanja.

Pijenje alkohola ostaje visoko među adolescentima u Europi, uz prosječno više od tri četvrtine (79 %) učenika koji su pili alkohol u životu te uz gotovo polovicu (47%) njih koji su ga pili u posljednjih mjesec dana. Podaci trenda pokazuju određen lagani pad, s razinama koje su sada niže nego 2003. kada su oba pokazatelja dosegla svoj vrhunac uz 91%, odnosno 63 %.

Prevalencija ekscesivnog epizodičnog pijenja dosegla je svoju najnižu razinu u istraživanju 2019. (35 %), nakon što je vrhunac dosegla 2007. (43 %). Podaci pokazuju da su se spolne razlike u prevalenciji ovog načina pijenja alkohola s vremenom smanjile (mladići 36%, djevojke 34%). Moguće je da su promjene u nacionalnim zakonskim regulativama vezano uz pijenje alkohola i preventivne aktivnosti pridonijele smanjenju pijenja alkohola među mladima.
 
 
 
 


 

Stranica