Oprezno s pirotehnikom

Slika PU_I/petarde1.jpg

Foto: PU istarska 

Kako bi svi građani Istarske županije, ali i svi domaći i strani gosti koji tijekom prosinca borave na području Istre, božićne i novogodišnje blagdane proveli sigurno i mirno, Policijska uprava istarska od 12. prosinca provodi akciju ''Mir i dobro''.

Budući je od jučer, odnosno od 27. prosinca do 1. siječnja dozvoljena uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. kategorije, podsjećamo građane da je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorijama, kao i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba.

Pirotehnička sredstva II. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke te koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima (petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi).

Pirotehnička sredstva III. kategorije su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi).

Zakonske odredbe:

  • Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) propisane su  kazne, kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.
  • Pravnoj osobi, ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje držanje i prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4.000 do 8.000 kuna.
  • Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).
  • Kazneni zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.
  • Kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Policijska uprava istarska podsjeća građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te da je uporaba vatrenog oružja u ovakvim prigodama veoma opasna i nije dozvoljena. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama.

Ujedno pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica