Otkrivene prevarantice

Slika PU_I/arena i policija.jpg

Pulska je policija jučer dovršila dva kriminalistička istraživanja te je utvrdila osnove sumnje da su dvije žene, 28-godišnjakinja i 36-godišnjakinja, obje iz Pitomače, počinile kaznena djela prijevare.

Foto: Ilustracija

Pulska je policija jučer dovršila dva kriminalistička istraživanja te je utvrdila osnove sumnje da su dvije žene, 28-godišnjakinja i 36-godišnjakinja, obje iz Pitomače, počinile kaznena djela prijevare.

Prvu prijevaru počinila je 28-godišnjakinja, koja je 25. svibnja došla u stan 79-godišnjakinje u Puli te je nju i njenog muža prevarila za nekoliko tisuća kuna. Naime, 28-godišnjakinja im je prodala masažer te im je obećala donijeti i madrac, no kada se žena nije vratila i kada su supružnici shvatili da je stvarna cijena masažera puno manja od one koju su oni platili, događaj su prijavili policiji. Za drugu prijevaru policijski službenici sumnjiče 36-godišnjakinju. Ona je 29. listopada došla u stan 80-godišnjeg Puljanina te mu je prodala masažer i pojas. Budući muškarac nije imao iznos koji je žena tražila od njega, dao joj je nekoliko tisuća kuna, nakon čega se žena užurbano udaljila iz stana. Nakon nekog vremena, muškarac je shvatio da je predmete preplatio i da nije dobio nikakav račun niti dodatnu uplatnicu te je obavijestio policiju.

Radi sumnje da su počinile kaznena djela prijevare, protiv 28-godišnjakinje i 36-godišnjakinje podnose se kaznene prijave u redovnom postupku.

 

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''bižuterije'' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca',
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.


Stranica