Otvorena izložba policijskog službenika Ivice Ovničevića

Slika PU_I/vijesti/2012/izložba.jpg

Foto: Glas Istre

Otvaranjem izložbe slika ''Retrospektiva'' Ivice Ovničevića u Domu hrvatskih branitelja u Puli započelo je u petak obilježavanje Dana policije Policijske uprave istarske.

Uz brojne kolege, umjetnike i zainteresirane građane, otvaranju izložbe u ime Ministarstva unutarnjih poslova nazočio je i gospodin Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, koji se prisutnima obratio prigodnim govorom. Osim njega, rad policijskog službenika Ivice Ovničevića predstavili su i tajnik Udruženja likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS) Anđelo Cvjetković te pulska umjetnica mr. artium Roberta Weissman Nagy. Prema njenim riječima ''kroz nekoliko skupina motiva koje obrađuje, Ivica pokazuje veoma važan stavak u stvaranju, majstorski savladanu likovnu tehniku akvarel, gvaš, akril, pastel…i ono najvažnije, koristi ih da bi svoj unutarnji doživljaj prenio na promatrača, učinio ga dijelom same atmosfere slike''.

Na poslovima policijskog službenika za nezakonite migracije u Postaji aerodromske policije Pula, Ivica Ovničević  radi od 2006. godine. U policiji je od 1992. godine, a prije rada u graničnoj policiji, obavljao je poslove kriminalističkog tehničara te policijskog službenika za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Pula. Za vrijeme rada u kriminalističkoj tehnici, njegov talent prepoznao je načelnik Sektora kriminalističke policije, koji ga je 1994. godine pozvao da izrađuje fotorobote počinitelja. Zahvaljujući jednom njegovom crtežu, policijski službenici Policijske uprave istarske otkrili su višestrukog počinitelja razbojništava, za što je nagrađen i prigodnom nagradom Ministarstva unutarnjih poslova. Unatoč tome što već godinama radi u graničnoj policiji, policijski službenik Ovničevič još uvijek povremeno surađuje s kolegama iz kriminalističke policije na izradi crteža nepoznatih počinitelja kaznenih djela.

Ljubav prema slikarstvu Ivica je otkrio još u ranom djetinjstvu. U osnovnoj školi koju je pohađao u Slavonskom Šamcu crtao je svoje kolege, a kako bi u potpunosti razvio svoj talent upisao je Školu primijenjene likovne umjetnosti u Sarajevu, gdje je na Odsjeku za dekorativno, scensko i zidno slikarstvo završio smjer za likovnog tehničara. Nakon završene škole likovne umjetnosti, Ivica je stekao sva potrebna znanja za izradu dekorativnih, scenskih i zidnih slika tako da danas slika u svim tehnikama i na različitim podlogama – papiru, platnu, drvu pa čak i po zidovima hotela i restorana. Na slikama, koje najčešće izrađuje u realističkom ili hiperrealističkom stilu, prevladavaju motivi njegove rodne Slavonije te krajobrazi mora, a s posebnim zadovoljstvom slika i životinje. Njima je i osvojio svoju vjernu publiku – ljubitelje kućnih ljubimaca na svojoj prvoj izložbi koju je imao 2000. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli.  Nakon te prve izložbe, uslijedile su samostalne i skupne izložbe diljem Hrvatske i Europe. Posebno su za istaknuti izložba, koju je imao kao član IPA-e u gradu Firenci, kojom prilikom je dobio nagradu gradonačelnika grada Firence  te izložba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a ovog lipnja otvorio je i izložbu u Parizu. Za slijedeću godinu, u planu su izložbe u New Yorku i Barceloni, a pripreme za njihovu realizaciju već su u tijeku.



Stranica