Panel rasprava „Vršnjačko nasilje – izazovi današnjice“

  • Slika /2023/Vršnjačko nasilje1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prepoznavanje vršnjačkog nasilja najbolji je put ka njegovom suzbijanju  

Foto: PU istarska

Policijska uprava istarska je u suradnji sa službama s kojima zajednički sudjeluje u borbi protiv vršnjačkog nasilja, povodom početka školske godine odlučila organizirati panel raspravu „Vršnjačko nasilje – izazovi današnjice“.

Promatrajući brojku prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja iščitava se kako je vršnjačko nasilje na razini cijele države, pa tako i u Policijskoj upravi istarskoj u porastu, odnosno u porastu je broj dojava o nasilju među djecom i mladima, posebno u školama i zonama odgojno obrazovnih institucija.
Panel rasprava je bila namijenjena ravnateljima i stručnim službama osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, profesorima i studentima fakulteta, liječnicima školske medicine, roditeljima, savjetima mladih gradova u Istri i zainteresiranoj javnosti. Panelistice, koje su predstavile načine postupanja i izazove na koje nailaze u radu, bile su voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Policijske uprave istarske Biljana Butigan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, voditeljica Odsjeka za kaznenopravnu zaštitu djece i maloljetnika i zamjenica državne odvjetnice Općinskog državnog odvjetništva u Puli – Pola Rafaela Urlić Drmić,  predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda u Puli – Pola Kristina Knežević Červar, prog. pedagog Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Pula – Pola Doroti Travalja Škuflić, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Helena Mitrović i zamjenica predsjednika Savjeta mladih Istarske županije Valentina Orbanić, a prisutne je ispred Zajednice Talijana Pula Circolo pozdravila Tamara Brussich.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Biljana Butigan tako je u startu istaknula podatak da je najviše vršnjačkog nasilja prisutno u osnovnim školama, a kronološka dob zlostavljača je sve niža i uglavnom se radi o kazneno neodgovornoj djeci. „U 2022. godini evidentirali smo 17 djela s elementima vršnjačkog nasilja, dok je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano već 26 takvih djela. Također je evidentiran povećan broj događaja elektroničkog vršnjačkog nasilja ili cyberbullyinga koje uključuje korištenje elektroničkih uređaja za namjerno, uglavnom ponavljano, neprijateljsko i nasilno ponašanje koje ima za cilj povrijediti dijete. Obuhvaća vrijeđanje, slanje vulgarnih poruka, prijetnje, zastrašivanje, kreiranje grupa na društvenim mrežama (tzv. grupe mržnje), grupa koje isključuju neko dijete, slanje videosnimki ili obnaženih fotografija, krađe lozinki, otvaranje lažnih profila i slično“, rekla je Butigan.

Policija na svaku dojavu o vršnjačkom nasilju provodi cjelovite i detaljne izvide, uvijek u suradnji sa nadležnim Hrvatskim zavodom za socijalni rad, a ukoliko se radi o težim slučajevima koji se ponavljaju, izvidi se provode u smjeru kaznenopravne zaštite djece. Tada se uzrok ponašanja djece koja vrše nasilje nad vršnjacima traži u njihovim primarnim obiteljima. Nerijetko se utvrdi da su djeca koja vrše nasilje nad vršnjacima ujedno i sami žrtve nasilja u obitelji, da li direktnog zlostavljanja i zapuštanja ili svjedoče nasilju među roditeljima i članovima obitelji.

Kroz panel raspravu od strane svih aktera je istaknuta i prepoznata važnost i preventivna uloga obrazovnih institucija u suzbijanju vršnjačkog nasilja te su se svi prisutni prisjetili Protokola o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima. Složivši se da su mladi naša budućnost i da je njihov odgoj primarno u rukama obitelji i škole, svi prisutni su se obvezali uložiti dodatne napore u smislu prevencije kako bi se pružila pravovremena pomoć i podrška žrtvama nasilja.
 

Pisane vijesti