Pazinska policija brine o sigurnosti starijih građana

Slika PU_I/vijesti/2015/1. MUP aa - kopija.jpg

Foto: PU istarska

Policijski službenici Policijske postajePazin nastavili su s provođenjem preventivnih aktivnosti u okviru preventivnog projekta ''Zaštitimo svoju imovinu'', pa su stoga  28. travnja u prostoru Dnevnog boravka, gradskog društva Crvenog križa grada Pazina, zajedno s Odjelom prevencije PU istarske, korisnicima dnevnog boravka održali edukaciju za osobe starije životne dobi na temu zaštite od počinjenja kaznenih djela prijevara, provala u domove, krađa i drskih krađa. Osim korisnika boravka, edukaciji su nazočili i članovi Društva tjelesnih invalida Pazina.

Putem prezentacije, letaka, ali i savjeta policijskih službenika, stariji građani dobili su savjete kako se  mogu zaštite od pojedinih protupravnih ponašanja, odnosno kako da ne postanu potencijalne žrtve.

Savjetovano im je da prilikom svakog napuštanja doma, pa i onog najkraćeg, provjere da li su svi prozori i vrata zatvoreni, da ključeve ne ostavljaju na dostupnim mjestima, da održavaju dobro susjedske odnose, jer i susjed će za vrijeme duže odsutnosti pomoći u zaštiti imovine     povremenim      obilascima  doma, paljenjem svjetla, pražnjenjem poštanskog sandučića i slično, stvoriti će se dojam da  u  domu    u   kojem   nema  nikoga,  ipak    netkoboravi, da torbice nose na siguran način i uvijek zatvorene, da ne nose u novčaniku više novaca nego što trebaju.

Kroz primjere pojašnjeni su i načini prijevare kojima počinitelji  nastoje ući u domove, pa im je također savjetovano:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja o kome je riječ
  • pitajte osobu tko je, od kud dolazi i što hoće od vas
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba, tražite od nje službenu iskaznicu
  • ukoliko vam je osoba sumnjiva, unatoč službenoj iskaznici, prije puštanja u dom telefonom provjerite je li služba koju navodno predstavlja uputila službene osobe kod vas
  • vaši osobni podaci su zaštićeni zakonom i može ih prikupljati samo onaj tko je za to zakonom ovlašten i onaj tko za to dobije vaš pristanak
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice, malaksalosti, bolesti
  • zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i sl.)
  • zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su osobe došle te boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ! (arj, dn)


Stranica