Pažnja, biciklisti u prometu!

Slika PU_I/biciklisti pažnja.bmp

Dolaskom toplijih dana, na području Istre započinje sezona biciklističkih utrka, a ujedno se na prometnicama pojavljuje i sve veći broj biciklista – rekreativaca. S obzirom na sunčano vrijeme, sve više građana odabire upravo bicikl kao prijevozno sredstvo.

Foto: Ilustracija

Dolaskom toplijih dana, na području Istre započinje sezona biciklističkih utrka, a ujedno se na prometnicama pojavljuje i sve veći broj biciklista – rekreativaca. S obzirom na sunčano vrijeme, sve više građana odabire upravo bicikl kao prijevozno sredstvo. Ne samo da na taj način ne zagađujemo okolinu, već poboljšavamo svoje zdravlje, uživajući pritom u prirodi i druženju. Međutim, dok vozimo bicikl, svakako trebamo imati na umu da su biciklisti jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu. Prošle godine, na području Policijske uprave istarske, dogodilo se nažalost 88 prometnih nesreća, u kojima su sudjelovali biciklisti. U 74 nesreće biciklisti su bili ozlijeđeni, a u dvije prometne nesreće dvojica biciklista su smrtno stradala.

Kako se ove neželjene brojke ne bi ponavljale, Policijska uprava istarska želi skrenuti pozornost na nekoliko pravila, koja će biciklistima pomoći da budu sigurniji dok uživaju u vožnji biciklom:

  • noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, obucite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću te uključite svjetla kako bi vas drugi sudionici u prometu mogli pravovremeno uočiti i sigurno zaobići;
  • krećite se što bliže desnom rubu kolnika, a ako vas je više, obavezno se krećite jedan iza drugoga;
  • nemojte bez potrebe dizati ruke sa upravljača jer je to opasna radnja i lako možete izgubiti kontrolu nad biciklom;
  • biciklisti mlađi od 16 godina obavezni su na glavi imati zaštitnu kacigu; stariji od 16 godina nisu obavezni nositi na glavi zaštitnu kacigu, ali oni koji nose zaštitnu kacigu, dobar su primjer, kojeg bi trebali slijediti i drugi biciklisti.

 

Nadamo se da će ovih nekoliko savjeta pomoći u povećanju sigurnosti biciklista na istarskim prometnicama, a OVDJE možete pogledati i prikladni letak Policijske uprave istarske sa savjetima i upozorenjima za vozače bicikla. 



Stranica