Počinje nova školska godina i akcija ''Poštujte naše znakove''

  • Slika /2019/MUP djeca oglas.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija poziva sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole

Foto: PU istarska

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, s  prvim danom nove školske godine djelatnici Policijske uprave istarske započinju s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove". Akcija se provodi 25. godinu za redom tijekom rujna, a usmjerena je na zaštitu djece u  prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu. O samoj akciji i aktivnostima koje će policija provoditi, na konferenciji za medije u Puli govorili su voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Lukić i policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Marko Oršulić.

Dosadašnja iskustva pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te da za najmlađe trenutak neopreznosti često može imati kobne posljedice. Prošle su se godine za vrijeme trajanja akcije ''Poštujte naše znakove'' u zonama škola na području Istre dogodile dvije prometne nesreće, u kojima je dvoje djece lakše ozlijeđeno. Što se tiče prekršaja, policijski službenici su u zonama škola utvrdili 300 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. ''Djeca bi trebala biti najsigurnija kada su prisutni i njihovi roditelji, no statistički podaci pokazuju da djeca stradavaju najviše u prisustvu svojih najmilijih. Prošle je godine tako na području PU istarske u nesrećama stradalo 54 djece, od čega 24 djece u svojstvu putnika u vozilima. Ove godine je u prvih osam mjeseci u prometu stradalo 23 djece, a njih 11 stradali su kao putnici u vozilima'' rekao je voditelj Lukić i pozvao roditelje da prevoze djecu u vozilima na adekvatan način, podsjećajući da je kazna za nepropisan prijevoz djece povećana s 500 na 1.000 kuna.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave te tijelima nadležnim za održavanje prometnica pregledali stanje svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi eventualni nedostaci.  Isto tako, u dogovoru s odgovornim osobama osnovnih škola,  organizirat će se kraća predavanja i razgovori s učenicima prvih razreda. Policijski službenici upoznat će mališane s temeljnim pravilima, bitnima za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, a podijelit će im i prigodne darove, odnosno kišne kabanice za njihovu bolju uočljivost u prometu. Isto tako, policija će biti nazočna i na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola te će roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, radi čega je izuzetno važno da roditelji poštuju prometne propise.

''Kako bi se omogućio što sigurniji dolazak djece u škole i odlazak kući, svakog radnog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će obavljati pojačani nadzor na prometnicama u blizini škola. Osim tih preventivnih aktivnosti, policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima'' istaknuo je policijski službenik Marko Oršulić.
 
S A V J E T I:
PUT DO ŠKOLE

Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.
 
DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA
Ukoliko ste u mogućnosti ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.
 
DJECA I VOŽNJA BICIKLA
Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu. Ono još nije ''zreli'' biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti, na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!
 
DIJETE U AUTOMOBILU
Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole, morate znati da djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju, pričvršćenoj sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu (iso-fix) sukladno načinu koji je odredio proizvođač sigurnosne sjedalice. Vozač motornog vozila u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi može na stražnjim sjedalima prevoziti dijete koje nije smješteno u sigurnosnu sjedalicu/postolje pod uvjetom da je dijete više od 135 cm i da je pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle. Da bi dječja autosjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i autosjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona autosjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. Dijete je pravilno vezano u autosjedalici kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora. Dijete se treba prevoziti u onoj sjedalici koja je primjerena za njegovu dob, visinu i težinu.
 
Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice pozivamo na oprez vozače, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole. Nadamo se kako će preventivna akcija ''Poštujte naše znakove'', koju će Policijska uprava istarska provoditi tijekom rujna, rezultirati odgovornijim, tolerantnijim i pažljivijim ponašanjem vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole te osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine.
 
 
 
 

Stranica