Podrška u prometu osobama s invaliditetom

Slika PU_I/vijesti/2014/sastanak Poreč.JPG

Kako bi se povećala sigurnost osoba s invaliditetom u prometu, predstavnici Grada Poreča, Policijske postaje Poreč i Društva invalida Poreč (DIP) održali su 10. ožujka, u Maloj vijećnici Grada Poreča, radni sastanak.

Foto: Grad Poreč

Kako bi se povećala sigurnost osoba s invaliditetom u prometu, predstavnici Grada Poreča, Policijske postaje Poreč i Društva invalida Poreč (DIP) održali su 10. ožujka, u Maloj vijećnici Grada Poreča, radni sastanak. Na sastanku su sudjelovali  zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš, savjetnica u Odjelu za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvo Tihana Mikulčić, pročelnica Komunalnog odjela Jasmina Vinkerlić Petrović, načelnik Policijske postaje Poreč Ivica Kešinović, pomoćnica načelnika za sigurnost cestovnog prometa Tanja Legović Pisačić te predstavnici Društva invalida Poreč, predsjednik Slavko Pušić i tajnica Sandra Brečevac te predstavnik županijske Udruge civilnih invalida rata i voditelj sekcije Poreč Zorko Sergo.

Sastanak je održan u cilju nastavka dobre suradnje Grada i policije na kontroli i nadzoru parkiranih mjesta za osobe s invaliditetom. Ova je tema izuzetno važna tijekom čitave godine, a Grad Poreč, Društvo invalida Poreč i porečka policija njome se bave već dulje vrijeme. No, utoliko je važnija prije svake turističke sezone, kada je prometovanje gradom opterećeno  velikim brojem posjetitelja Poreča.

Sastanak je održan u ugodnom suradničkom ozračju svih prisutnih, rezimirane su dosadašnje inicijative i akcije te predloženi novi načini suradnje i zajedničkog djelovanja. Istaknuto je kako su problemi s kojima se DIP suočava zlouporaba parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom od osoba koje to nisu, falsificiranje znaka pristupačnosti pa čak i uzurpiranje parkirnih mjesta od članova obitelji osoba s invaliditetom, kada osobe s invaliditetom nisu sa njima u vozilu. Pojedina područja grada posebno se ističu po nepoštivanju parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, kao npr. područje pored Obrtničkog doma Poreč te parkirališta velikih trgovačkih centara koja se nalaze na privatnim posjedima vlasnika.

Zaključeno je kako će se nastaviti uska suradnje svih prisutnih u cilju unapređenja prometne kulture u gradu i poštivanja svih ranjivih skupina građana od onih koji su zdravi, povećanje broja  akcija kontrole parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, kontrola signalizacije na mjestima za osobe s invaliditetom te formiranje zajedničkih timova Društva invalida i porečke policije u realizaciji akcija kontrole.

Svi predstavnici skupa apeliraju na poštivanje prava osoba s invaliditetom na obilježena parkirna mjesta te na poštivanje njihove ranjivosti od strane drugih građana!



Stranica