Pogledajte film ''I djeca imaju pravo na sigurnost''

Slika PU_I/vijesti/2015/video.jpg

Foto: Ilustracija 

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, pogotovo nesreća u kojima stradavaju djeca, djelatnici Policijske postaje Umag-Umago su zajedno sa svojim sugrađanima i Gradom Umagom, u okviru aktivnosti Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga, snimili edukativni film.  

Devetominutni film prikazuje događaj s najtežom posljedicom, kada u prometnoj nesreći smrtno stradava dijete.

Budući da djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima, cilj ovog preventivnog projekta i izrade filma bio je skrenuti pozornost roditeljima, ali i drugim sudionicima u prometu, da dobro osiguraju djecu u prometu. Inicijator projekta, Vlatko Možar, policijski službenik za prevenciju u Policijskoj postaji Umag-Umago, rekao je kako je ideja za film nastala još prije nekoliko godina, kada su ispred vrtića anketirali roditelje o tome kako prevoze djecu u vozilima. Rezultati ankete bili su poražavajući – čak 80 posto roditelja nije prevozilo djecu na adekvatan način, vezane u sjedalici. 

Snimanje edukativnog filma trajalo je protekla tri mjeseca, a kadrovi snimljeni tijekom tog perioda upotrijebljeni su za montažu šest različitih filmova, iz perspektive svakog od sudionika prometne nesreće te jednog osnovnog promotivnog filma, koji obuhvaća cjelokupnu radnju. Na svečanoj promociji predstavljen je osnovni promotivni film, a svakih desetak dana u javnost će se pustiti po jedan film, koji prikazuje tijek događaja nesreće iz perspektive svakog od glavnih likova, odnosno iz perspektive oca, djeteta, policijskih službenika, tima hitne medicinske pomoći i drugih osoba. Po tome je ovo jedinstveni film preventivnog karaktera, s obzirom da je prvi koji prikazuje priče svih sudionika te se radi o jedinstvenom prikazu događaja prometne nesreće u Hrvatskoj. 

U stvaranju filma sudjelovali su policijski službenici i njihova djeca, djelatnici Grada Umaga, djelatnici hitne medicinske pomoći, vatrogasci i drugi građani Umaga, koji su uložili znatan trud da bi ovaj projekt zaživio i ostvario svoju svrhu.

 

Snimatelj i montažer: Josip Šušteršić

Scenarist: Vlatko Možar

Glumci:

Dijete:  Mei Marin

Otac:  Krunoslav Marin

Majka: Iva Jakac Brajković

Policijski službenici: Filip Tišljarec, Srećko Poropad, Danica Jurić, Marko Perić

Djelatnici ZZHMIŽ-Umag:    Jovanka Popović Glavičić, Aleksandar Popović, Mario Mrau

Djeca u Seatu: Vlatka Možar i Matea Možar

Vozač Seata:  Vlatko Možar

Djelatnici JVP-Umag: Bojan Štokovac, Elvis Villanovich, Franko Srdoč, Maurizio  Cociancich, Manuel Jurišević

Djelatnici 6.maja Umag:    Damir Perić, Refik Šabanović

Vozač kombija:  Stjepan Pleša

Voditeljica dnevnika:  Vedrana Kučina

TV reporterka:  Larisa Gasperini

Djelatnik HAK-a: Zvonko Gavran

Osobe iz vozila u prolazu:    Vlatkica Horvat-Tuđman, Fran Max Tuđman, Anai Tani Tuđman

Slučajni prolaznici:   Slaviša Šmalc, Jadranko Orbanić

Vizažisti:  Jasmina Baf Radijevac, Josipa Katić, Sara Blaško, Ariana Paripović, Dajana Bose, Hrvoje Kovačević 

Kamera:  Josip Šušteršić

Dron 1:  Zlatko Tomić

Dron 2:   Manuel Makovac



Stranica