Pojačan promet na istarskim cestama tijekom vikenda

Slika /2022/gužve.jpg

Policija je i ovog vikenda uslijed pojačanog prometovanja zabilježila nekoliko težih stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske evidentirana je 31 prometna nesreće od kojih 17 prometnih nesreća  sa ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Od navedenog broja, vozači motocikala sudjelovali su u šest prometnih nesreća, dok su vozači električnih romobila sudjelovali u četiri prometne nesreće.

Stradalo je ukupno 20 osoba, četiri osobe zadobile su teške tjelesne ozljede dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u pet prometnih nesreća.
 
Utvrđeno je 290 prekršaja, od kojih izdvajamo:
 
  • nepropisna brzina – 94 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 41 prekršaj
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 11 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 19 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 3 prekršaja
  • ostali prekršaji – 122 prekršaja 
  • Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 580 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 14 vozača i tri vozila.
 
 
Događaji koje izdvajamo:

Prometna je policija 11. kolovoza oko 10,15 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći nedaleko Prodola u kojoj je teško ozlijeđen muškarac. Do nesreće je došlo kada je 48-godišnjak kolnikom DC-66 iz smjera Labina u smjeru Pule upravljao vozilom pulske registracijske oznake kojemu je isteklo važenje prometne dozvole. U jednom trenutku vozač se nije kretao sredinom desne obilježene prometne trake, već je prešao na lijevu traku te je došlo do kontakta njegovog vozila i vozila pulskih registracijskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 76-godišnjak. Od siline udara vozilo kojim je upravljao 48-godišnjak odbačeno je van kolnika te je 48-godišnjak zadobio teške tjelesne ozlijede. Muškarac je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici, a protiv njega se pokreće prekršajni postupak sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula su 12. kolovoza oko 12 sati na kolniku Ulice 43. istarske divizije zaustavili teretni automobil pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak. Prilikom kontrole utvrdili su kako vozač upravlja motornim vozilom za vrijeme dok mu je na snazi izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije te je uhićen i doveden na nadležni sud koji mu je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 7 dana.

Porečka policije je pak jučer oko 21,40 sati zabilježila prometnu nesreću koja se dogodila na cesti D75 nedaleko Vrsara. Do nesreće je došlo kada je 20-godišnjak, upravljajući pod utjecajem alkohola od 1,76 promila, vozilom pulskih registracijskih oznaka u oštrom zavoju prešao na suprotnu prometnu traku kojom se vozilom srbijanskih registracijskih oznaka u suprotnom smjeru kretao 70-godišnji državljanin Srbije. U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Policija je 20-godišnjaka smjestila u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva te će tijekom jutra biti doveden na nadležni sud poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 

Priopćenja