Pojačane aktivnosti policije povodom ''Martinja''

Slika PU_I/stanje u prometuw.jpg

Od 11. do 13. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mladog vina pod nazivom ''Dani Martinja'' i očekivano povećanje broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, u cilju povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Policijska uprava istarska provodit će pojačane aktivnosti, usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

Od 11. do 13. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mladog vina pod nazivom  ''Dani Martinja'' i očekivano povećanje broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića,  u cilju povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Policijska uprava istarska provodit će pojačane aktivnosti, usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. 

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati akcije kada su se na području Policijske uprave istarske dogodile 4 prometne nesreće, u kojima su 4 osobe bile lakše ozlijeđene. Policijski službenici tada su utvrdili ukupno 240 prekršaja, od čega 111 prekršaja alkohola – dakle čak 41% prekršaja odnosilo se na vožnju pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena koncentracija iznosila je 2,99 g/kg alkohola.

Policijski službenici Policijske uprave istarske stoga će ovog vikenda na velikom broju kontrolnih točaka diljem Istre kontrolirati brzinu kretanja i alkoholiziranost vozača. Osim toga, u noći sa petka na subotu (11/12.11.2011. godine) i sa subote na nedjelju (12/13.11.2011. godine) u vremenu od 23,00 do 07,00 sati provest će se prometna akcija ''Nadzor brzine kretanja i alkoholiziranosti vozača''.  Upozoravamo vozače kako će se svi prekršitelji strogo kažnjavati  - za vozače kod kojih se utvrdi koncentracija alkohola iznad 0,5 g/kg, a pokažu namjeru da žele dalje upravljati vozilom, policija će vozača sukladno članku 137. Prekršajnog zakona smjestiti u posebnu prostoriju za zadržavanje do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a najviše 12 sati.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol,
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite,
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza,
  • zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas,
  • ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i slijedeće jutro).


Stranica