Pojačane aktivnosti policije povodom Martinja

Slika /2020/martinje.png

Povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta ''Martinja'', od 6. do 15. studenoga u Istri se provode pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača

Foto: Ilustracija

Već ovog vikenda policijski službenici započeli su s provođenjem pojačanih aktivnosti u prometu, a sve kako bi se smanjio broj prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama. Navedene aktivnosti nastavit će se tijekom cijelog ovog tjedna, posebice u noćnim satima. Osim što će sprječavati vožnju pod utjecajem alkohola, policijski službenici sankcionirat će i druge prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a najveću pažnju obratiti će na najteže prekršaje, kao što su prekoračenje brzine kretanja, nezakonita uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno pretjecanje.

Kontrola vozača provodit će se na više lokacija u Istri, odnosno na mjestima koja se statistički iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Policija apelira na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste koja je u ovom razdoblju često mokra i kliska, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Prošle je godine u dane Martinja na području PU istarske utvrđeno 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Tada je najveća izmjerena koncentracija utvrđena kod vozača osobnog automobila od  2.46 promila. Samo prethodnog vikenda policijski službenici u prometu su utvrdili 24 prekršaja vožnja pod utjecajem alkohola, a rekorder je bio vozač bicikla, kojem je utvrđena koncentracija alkohola od 3.08 promila.

Policija apelira na vozače da budu odgovorni sudionici u prometu i savjetuje one koji su konzumirali alkohol:
  • nemojte voziti i ostavite automobil parkiran
  • koristite javni prijevoz ili do odredišta idite pješice
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag te neka on ne konzumira alkohol
  • ako niste u društvu s poznatom osobom zamolite nekoga trijeznog vozača da vas preveze do odredišta.

Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 
 

 

Stranica