Pojačane aktivnosti policije tijekom vikenda

Slika PU_I/arena i stop policija.jpg

U cilju povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, policija će u dane vikenda od 26. do 28. listopada 2012. godine provesti pojačane mjere na području cijele Policijske uprave istarske.

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, policija će u dane vikenda od 26. do 28. listopada 2012. godine provesti pojačane mjere na području cijele Policijske uprave istarske.

Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama, utvrđeno je da je tijekom prvih devet mjeseci 2012. godine, u odnosu na isto razdoblje  2011. godine, došlo do smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća za 13% (2048/2348) i broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 11% (650/734), dok je broj prometnih nesreća s poginulim osobama za prvih devet mjeseci isti kao i lani (14), a u njima je stradalo 15 osoba. Promatrajući razdoblje od 01.01. do 21.10.2012. godine utvrđeno je da se u tom razdoblju dogodilo 17 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je za 2 prometne nesreće ili 13% više nego u istom razdoblju 2011. godine. U tim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 18 osoba, dakle 2 osobe ili 12,5% više smrtno stradalih u odnosu na isto vremensko razdoblje 2011. godine.

Analizom prometnih nesreća s poginulim osobama utvrđeno je da se najveći broj prometnih nesreća događa u dane vikenda te će stoga Policijska uprava istarska ovog vikenda provoditi pojačane mjere. Prilikom provođenja pojačanog nadzora i kontrole vozila i vozača, uz prekršaje vezane za nepoštivanje brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim prekršajima zbog kojih se događaju prometne nesreće, odnosno povećavaju posljedice stradavanja sudionika: upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih droga, tehnička neispravnost vozila, korištenje sigurnosnog pojasa, korištenja zaštitne kacige, nadzor ''mladih'' vozača, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno obilaženje, pretjecanje i mimoilaženje, upravljanje prije stjecanje prava, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole i ostalo.

Kako bi se izbjeglo stradavanje vozače i najteže posljedice prometnih nesreća, policija apelira na vozače da pojačaju oprez u prometu te da poštuju prometne propise. Pogotovo skrećemo pozornost vozačima da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti te da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkohol ili opojna sredstva.

Podsjećamo mlade vozače da:

  • ne smiju upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km/h, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km/h, odnosno 120 km/h na  autocesti, a mopedom 40 km/h.
  • ne smiju upravljati osobnim vozilima čija snaga motora prelazi 80 Kw.
  • ne smiju upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti.


Stranica