Pojačane aktivnosti policije tijekom vikenda

Slika PU_I/smrskan auto.JPG

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu razvidno je da se ove godine evidentira veći broj prometnih nesreća s poginulim osobama u odnosu na isti period prošle godine.

Foto: Ilustracija  

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu razvidno je da se na području PU istarske ove godine evidentira veći broj prometnih nesreća s poginulim osobama u odnosu na isti period prošle godine. 

Naime, u  20 prometnih nesreća  21 osoba je smrtno stradala,  a neprilagođena i nepropisna brzina dominantan je  uzrok prometnih nesreća. Vožnja pod utjecajem alkohola u interakciji s nekom drugom greškom vozača, najčešće brzinom, uzrok je prometnih nesreća s udjelom od 11,6% u ukupnom broju prometnih nesreća, a u prometnim nesrećama s poginulim osobama s udjelom od visokih 29%.

Kako bi se zaustavio negativni trend stradavanja u prometu te razina sigurnosti podigla na višu razinu, policija će tijekom ovog vikenda ostvariti nazočnost i pojačani nadzor vozila i vozača na svim važnijim cestovnim pravcima i lokacijama koje se iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih nesreća i činjenja prometnih prekršaja, a sve u cilju otklanjanja i sprječavanja prometnih nesreća.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola su novčane, a  kreću se od 700  do 15.000 kuna ovisno o koncentraciji alkohola u organizmu, te se primjenjuju druge prekršajno-pravne sankcije. Isto tako, vozače za koje se utvrdi da su počinili neki od „najtežih“ prometnih prekršaja (alkohol preko 1,5 promila, odbijanje alkotestiranja, vožnja pod zabranom, prekoračenje brzine u naselju za više od 50 km/h, vožnja na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila u suprotnom ili zabranjenom smjeru i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje) uhićuju se i uz optužni prijedlog privode nadležnom sudu ili se smještaju u posebne prostorije policije do prestanka razloga za smještaj. Vjerojatnost da će vozač pod utjecajem alkohola doživjeti prometnu nesreću progresivno raste ovisno o koncentraciji alkohola u organizmu, tako npr.  vozač koji ima koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg u organizmu, rizik za prometnu nesreću je za 15 puta veći u odnosu na posve trijeznog vozača.

 Policijska uprava istarska ponovno poziva sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa te propisanih zabrana i ograničenja na cestama.



Stranica