Pokušao dobiti nasljedstvo nepoznatih osoba pa ostao bez novca

Slika /2018/novac.1.jpg

Policija savjetuje građane da budu sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit jer se u takvim slučajevima radi o prijevarama

Foto: Ilustracija

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 53-godišnjaka koji je prevaren za više tisuća kuna. Naime, muškaraca je prije šest mjeseci kontaktirala osoba koja se predstavila kao državljanka Velike Britanije koja radi u banci i ima za njega poslovni prijedlog od kojeg bi oboje mogli imati koristi. Navela je da u banci ima pristup novčanim sredstvima pokojnih osoba iz Libije te da su ta sredstva ''zamrznuta'', s obzirom da se nije javio nitko od nasljednika. Ponudila mu je da će putem odvjetnika pripremiti poslovnu dokumentaciju kao da je 53-godišnjak poslovni partner pokojne osobe. Kada je muškarac pristao na ponudu, osoba ga je tražila uplatu naknade kako bi se novčana sredstva deblokirala.

Vjerujući da je osoba doista djelatnica banke i da je sve istina, s obzirom da je komunicirala s njim putem adrese elektroničke pošte jedne britanske banke, 53-godišnjak joj je uplatio više tisuća kuna. Kada ga je ponovno tražila novac za plaćanje sudskih troškova, posumnjao je i zatražio od nje potvrdu da će primiti novac na svoj račun, a što osoba nije učinila te je događaj prijavio policiji.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama, pogotovo kad te osobe od njih traže novac.

Prije bilo kakve uplate novca, dobro provjerite sve informacije i zatražite nepristran financijski savjet. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit jer se u takvim slučajevima u pravilu radi o prijevarama. Ne samo da nećete ostvariti sigurnu zaradu, nego ćete i ostati bez svog novca. Ukoliko sumnjate da biste mogli postati ili postanete žrtva prijevare, prijavite događaj policiji na broj 192.
 

Stranica