Polaganjem vijenaca i svečanom akademijom PU istarska završila obilježavanje Dana policije

  • Slika /2019/dan policije1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem vijenaca, svetom misom i svečanom akademijom Policijska uprava istarska završila je obilježavanje Dana policije

Foto: PU istarska

''Pokretačka snaga svakog tima je zajedništvo i povjerenje. Povjerenje među kolegama nema alternative, osobito u ovako odgovornom i često opasnom pozivu kojeg obavljamo. Stoga, cijenite jedni druge, budite pošteni i dosljedni u obavljanju policijskog posla, imajući na umu dobrobit naših građana'' poručio je danas na svečanoj akademiji u Domu hrvatskih branitelja u Puli načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin.

Naime, kao i ranijih godina, Policijska uprava istarska je prigodnim aktivnostima obilježila Dan policije i blagdana zaštitnika policije Sv. Mihovila (Mihaela). Program obilježavanja započeo je u subotu prvenstvom policijske uprave na utrci od 5 kilometara, a nastavio se tijekom ovog tjedna sportskim natjecanjima djelatnika u streljaštvo, tenisu, odbojci i boćanju te dobrovoljnim darivanjem krvi. U utorak je održan tradicionalni prijem za novinare, a delegacija istarske policije posjetila je i Istarsku županiju, gdje su se zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalili na svemu što policija poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije.

Jučer su policijski službenici položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, a na pulskoj Karolini održan je Dan otvorenih vrata i Memorijal Šime Buzov, odnosno 9. natjecanje prometnih policajaca – vozača motocikala u vožnji spretnosti, na kojem su sudjelovali najbolji policijski motoristi iz cijele Hrvatske, a pobjedu je odnio policijski službenik Postaje prometne policije Pula-Pola Denis Brajković, dok je ekipno prvo mjesto također osvojila Policijska uprava istarska.

Današnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli te kod spomenika hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike policijske uprave, vijence i svijeće položili su Istarska županija, Grad Pula, udruga umirovljenika MUP-a i udruge proizašle iz Domovinskog rata. Na taj način prisjetili su se neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja svojih službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje u crkvi Gospe od mora, koje je predvodio policijski kapelan Ilija Jakovljević.

Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prisutnima se obratio  načelnik  policijske uprave Božo Kirin, koji se u svom govoru osvrnuo na dobre rezultate rada. ''I dalje suočeni s manjkom kadrova i nepopunjenošću, ali dobrim planiranjem i usmjeravanjem službe, prije svega predanošću svakog pojedinca, uspjeli smo postići,  usudio bi se reći, zavidne rezultate i zadržati Istru na karti sigurnih regija za život. Puno je posla ispred nas. Prije svega trebamo biti još uspješniji u zahvaćanju koruptivnih kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta te smanjiti broj poginulih na istarskim cestama'' rekao je Kirin i napomenuo kako je policijska uprava usmjerena  na edukaciju policijskih službenika jer je ulaganje u djelatnike i znanje jedini put da budemo nova, moderna policija, spremna odgovoriti na sve sigurnosne izazove i nove trendove u području sigurnosti. Svoje obraćenje prisutnima načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima, pri čemu im je zahvalio na ostvarenim rezultatima i trudu koji svakodnevno ulažu pri obavljanju svojih zadaća. Čestitkama se pridružio u ime Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu, napomenuvši kako je Istra sigurna regija te da se u njoj i turisti i građani osjećaju sigurno.

Nastavak programa nastavljen je kratkim video filmom, koji je izradila novinarka TV Nove Katja Rabar zajedno s mališanima dječjeg vrtića Vrtuljak iz Marčane o tome kako naši najmlađi vide policiju.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuju i zahvalnice glavnog ravnatelja policije za osobit doprinos u provedbi projekta međunarodne policijske suradnje ''Sigurna turistička sezona'', koje je dobilo 11 djelatnika policijske uprave: voditelj Službe za javni red i mir Dalibor Gregov, policijska službenica u Službi za javni red i mir Nikolina Vukšić, kontakt policajka iz Policijske postaje Pula-Pola Andrijana Slunjski, kontakt policajac iz Policijske postaje Pula-Pola Marijan Krapec, kontakt policajac iz Policijske postaje Pula-Pola Josip Ilijov, kontakt policajac iz Policijske postaje Umag-Umago Damir Orešković, vođa sektora iz Policijske postaje Umag-Umago Dražen Rodin, vođa prometne očevidne ekipe u Policijskoj postaji Poreč-Parenzo Ivana Benolić, policijski službenik iz Policijske postaje Poreč-Parenzo Mateo Tutić, vođa sektora iz Policijske postaje Rovinj-Rovigno Ivica Matan i kriminalistički tehničar u Sektoru kriminalističke Danijel Jeličić.

Isticanjem priznanja za rad završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali mladi istarski glazbenici Nina Fakin i Tedi Grubica.
 

Stranica