Policajci i djeca ujedinjeni protiv nasilja

Slika PU_I/vijesti/2018/drm9 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Pula je i ove godine poslala jasnu poruku da je nasilje među mladima neprihvatljiv oblik ponašanja te da se svi zajedno trebamo boriti protiv njega. Šetnjom kroz centar Pule u ružičastim majicama, petstotinjak sudionika manifestacije u organizaciji Policijske uprave istarske i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola, poručilo je da NASILJE PRESTAJE OVDJE i na taj način obilježilo Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica u Hrvatskoj se obilježava petu godinu za redom, posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je  obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a prošle godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula-Pola treću godinu za redom obilježavaju Dan ružičastih majica na prigodan način. S obzirom na vremenske uvjete, umjesto revijalne utrke, policijski službenici iz gotovo svih policijskih postaja u Istri, učenici petih razreda osnovnih škola s pulskog područja i barbanske osnovne škole te predstavnici Grada Pule i članovi Savjeta mladih Grada Pule prošetali su centrom grada, noseći ružičaste majice i poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici su izradili u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, temeljem materijala kojeg su im dostavili policijski službenici. Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko plakata protiv nasilja, koji su bili dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program.

Svoju podršku manifestaciji dali su i istarski župan Valter Flego te gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji su djeci i svima prisutnima poručili kako je važno da svi zajedno, svaki dan, promoviramo i širimo poruku o nenasilju i da jasno kažemo NE svim oblicima nasilja. Načelnik PU istarske Alen Klabot zahvalio je svima koji su odlučili ulicama Pule prenijeti poruku o nenasilju. ''Ovdje smo kako bismo poručili da nasilje nije rješenje te da nasilje rađa nasilje. Druženjem i tolerancijom pokazat ćemo da nasilje nije prihvatljiva norma ponašanja i način rješavanja problema. Recimo svi zajedno NE nasilju!'' poručio je načelnik policijske uprave.

Šetnja centrom Pule, koju su pratile i policijske biciklističke ophodnje, startala je u podne, a nakon što je i posljednji sudionik ušao u cilj, djeca iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula'', pod ravnateljstvom profesorice Tatiane Giorgi, nastavila su s glazbenim i dramskim programom. Svakako je bitno naglasiti da je svoju podršku ovoj manifestaciji dalo i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje autorskih glazbenih djela javnosti, bez naplate autorske naknade.

Osim što su uživali u prigodnom programu, svi sudionici manifestacije zasladili su se i toplim čajem i fritulama, za čije spremanje su zaslužni djelatnici pulskog Studentskog centra, koji su na taj način također dali svoju podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja. Osim njih, svoju podršku manifestaciji dali su i Triatlon savez Istarske županije, Pula Film Festival, Mitar Gavočanov, Pulapromet, Herculanea, Radio Pula, Uslužna jedinica Valbandon te svi građani koji su pljeskom podržali obilježavanje Dana ružičastih majica.

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca).

U 2017. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 87 događaja s elementima nasilja, od čega su u 29 slučajeva utvrđeni elementi kaznenih djela (sedam kaznenih djela tjelesne ozljede, dva kaznena djela prijetnje, jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede, jedno kazneno djelo iznude i 18 ostalih kaznenih djela), dok u 58 slučajeva nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje broja djela što je znak da djeca, mladi ljudi, njihovi roditelji i učitelji  sve više shvaćaju koja su to neprihvatljiva ponašanja i prijavljuju ih. To je ujedno i pokazatelj da suradnja svih nadležnih institucija i osvješćivanje problema vršnjačkog nasilja svih čimbenika daje rezultate.

 

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

  • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
  • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
  • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
  • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
  • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
  • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.
  • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
  • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
  • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
  • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

  • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
  • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
  • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
  • Ne potičite dijete na osvećivanje.
  • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
  • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
  • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
  • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
  • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.



Stranica