Policija educirala buduće spasioce o prevenciji kriminaliteta

Slika /2023/spasioci.jpg

Suradnja budućih spasioca i policije prepoznata je kao jedan od pozitivnih faktora sigurnosti građana na plažama tijekom turističke sezone

Foto: Ilustracija

U petak, 26. svibnja, u hotelu Pula je održana edukacija polaznika tečaja za osposobljavanje spasioca. Tečaj putem kojeg se mlade osobe osposobljavaju za spašavanje na vodi organizira Društvo crvenog križa Istarske županije, Služba spašavanja života na vodi, a redovito na edukacijama sudjeluje i policija.

Policijski službenici poslova prevencije su polaznike upoznali sa kaznenim djelima tzv. „turističkog kriminaliteta“ koji se tijekom sezone može dogoditi na lokacijama na kojima će raditi, karakteristikama počinitelja i načinu postupanja kod kriminaliteta na štetu djece te načinima postupanja kod uočavanja opasnosti od sumnjivih predmeta.

Također su pozvani da razviju dobru suradnju te da kod uočavanja situacija u kojima je potrebno postupanje policije ne izlažu sebe opasnosti, već upravo pozivanjem policije zajamče zakonito postupanje. Kod postupanja sve korisne informacije potrebno je prenijeti policijskom službeniku  i upravo je zapažanje spasioca temelj očuvanja sigurnosti na plažama.

Polaznici su postavili brojna pitanja koja su se odnosila na situacije u kojima mogu posumnjati da se određena osoba koja je posjetitelj plaže sprema počiniti kazneno djelo, te im je pojašnjeno koja su to sumnjiva ponašanja i situacije kada i sami mogu posumnjati da se radi o počinitelju kaznenih djela.

Kroz ovakav vid suradnje policija dobiva dobre suradnike na terenu kako bi se svim posjetiteljima kupališta i plaža osigurao ugodan i siguran boravak, posebice u vrijeme turističke sezone.

Stranica