Policija educirale privatne iznajmljivače

Slika PU_I/vijesti/2018/edukacija privatnih iznajmljivača3 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

U sklopu priprema za nadolazeću turističku sezonu i provedbe preventivnih projekata ''Sigurnost u turističkoj sezoni'' i ''Zaštitimo svoju imovinu'', Odjel prevencije PU istarske je osmislio preventivnu aktivnost edukacije  građana, vlasnika stambenih objekata i jedinica za najam, s ciljem savjetovanja o mjerama samozaštitnog ponašanja, mjerama mehaničke i tehničke zaštite. Svrha edukacija je da građani usvajanjem savjeta o zaštitnom ponašanju podignu razinu sigurnosti objekata koje posjeduju i učine ih manje atraktivnim metama provalnicima.

Tako je jučer u Pučkom otvorenom učilištu u Umagu, u organizaciji Udruge privatnih iznajmljivača Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle, održana edukacija privatnih iznajmljivača. Kroz edukaciju iznajmljivači su se upoznali s najučestalijim oblicima kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u stambene objekte te su ih policijski službenici savjetovali kako da vlastitim ponašanjem smanje broj prilika za počinitelje. Također su ih upoznali s mjerama mehaničke i tehničke zaštite, posebice važnim za stambene objekte u kojima vlasnici ne stanuju, već ih samo iznajmljuju, kao i s načinom prijave štetnog događaja policiji i sugerirano im je da se kod takvih situacija što manje kreću po prostoru i daju što više obavijesti policiji.

Na kraju edukacije većina slušatelja se pronašla u tri najčešće predrasude građana, potencijalnih žrtava kaznenog djela provala u kuće i stanove:

  • Kod mene nemaju što ukrasti
  • Tko želi provaliti, provalit će!
  • Kuća, stan je osiguran.


Stranica