''Policija i građani voze zajedno'' u Umagu i Rovinju

Slika PU_I/vijesti/2015/policija i građani u1 - kopija.jpg

Foto: PU istarska

Kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda i motocikla, PU istarska i ove godine provodi, sada već tradicionalnu, preventivno-edukativnu akciju ''Policija i građani voze zajedno''. Akcija je započela u petak, 17. travnja u Rovinju, ispred Stanice za tehnički pregled Rovinj u Ulici Štanda.  Osim policijskih službenika, u akciji su sudjelovali i predstavnik Stanice za tehnički pregled vozila Rovinj  predstavnik HAK-a Pula-Rovinj te prometni redar Grada Rovinja, koji su na interaktivnoj radionici građanima prezentirali poželjna ponašanja u prometu, davali savjete o važenju tehničke ispravnosti vozila te upute o pravilnoj i sigurnoj vožnji.

Akcija je nastavljena jučer u Umagu, u suradnji umaške i bujske policije, pa su tako od 15 do 18 sati, u Ulici 154. Brigade Hrvatske vojske, vozači motocikala i mopeda, ali brojni zainteresirani građani, mogli dobiti informacije o tome koje su najčešće greške koje dovode do teških prometnih nesreća i stradavanja motociklista i mopedista u prometu. Nekorištenje zaštitne kacige, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje samo su neki od čimbenika koji mogu dovesti do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Osim toga, vozačima mopeda i motocikla skrenuta je pozornost i na najkritičnije ceste, odnosno dionice cesta, gdje postoji veća vjerojatnost njihovog stradavanja, a kroz druženje s građanima, policijski službenici-motoristi su svojim osobnim primjerom kao dugogodišnji vozači mopeda i motocikala, ukazali na poželjna ponašanja u prometu.

Uz policijske službenike umaške i bujske policije, akciji su se odazvali i članova moto-klubova ''Pirates“ iz Novigrada i ''Staaari rokeri“ iz Umaga, voditelj instruktora vožnje iz autoškole ''Madcar“ Umag, djelatnik Stanice za tehnički pregled Umag, te  predstavnica trgovine ''Pit-stop“, koja se bavi prodajom moto-opreme te prodajom i servisiranjem mopeda i motocikala. Voditelj autoškole davao je građanima upute o sigurnoj vožnji, a neki od građana okušali su se i u provjeri znanja, pišući vježbovne testove o poznavanju propisa. Djelatnik stanice za tehnički pregled savjetovao je vozače o važnosti tehničke ispravnosti njihovih ''limenih ljubimaca'', dok je predstavnica trgovine moto-opremom skrenula vozačima pozornost na korištenje propisane opreme  i korištenje propisane zaštitne kacige.

Akcija je završila na isti način kako je i započela, vožnjom motocikala i mopeda kroz grad, uz policijsku pratnju, i na oduševljenje brojnih građana, koji su zastali pogledati ovu promotivnu vožnju. U narednom razdoblju, ova preventivna akcija provest će se i na području drugih policijskih postaja u Istri, a sve kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda i motociklista u prometu.



Stranica