Policija na sportskim natjecanjima: recite NE govoru mržnje i vršnjačkom nasilju

Slika /2023/Vršnjačko.sportski tereni 2.jpg

Bilo je to pravo mjesto da se mladima približe ove teme na zanimljiv i proaktivan način kako bi pozitivne vrijednosti povezivali sa sportom i sretnim proživljenim trenutcima u društvu svojih vršnjaka

Foto: PU istarska

Poslovi prevencije Policijske uprave istarske već tradicionalno kroz suradnju sa Atletskim savezom Istarske županije  na sportskim natjecanjima mlade osvješćuju o problematici vršnjačkog nasilja.
 
Ovaj tjedan održano je atletsko natjecanje osnovnih škola Erste plava liga na stadionu Uljanik u Puli te je to bila prigoda da se policija približi mladima i na zanimljiv način ukaže na različite oblike nasilja koji se događaju među vršnjacima, načine traženja pomoći i progovaranja o ovim problemima.
 
Natjecatelji su prepoznavali oblike nasilja kroz priče o stvarnim slučajevima koji se mogu dogoditi ispisane na plastificiranim porukama te su kroz prigodan letak dobili informacije o vrstama nasilja, ulogama žrtve, počinitelja i promatrača. Tako su kroz priču: ''Opet me nisu izabrali u nogometnu ekipu, a govore mi da sam im prijatelj kada trebaju zadaću iz matematike!'' prepoznali da se radi o nasilju, no vrlo teško i da se radi o socijalnom nasilju, dok su kroz priču: ''Prijatelji govore ružne stvari o meni u našoj viber grupi razreda! Osjećam se izdano!'' odmah prepoznali da se radi o internet nasilju.


 
Kako je Republika Hrvatska od 1. ožujka preuzela i predsjedanje IHRA-om (Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust), ovo je bila prigoda i da se mladi osvijeste kroz letak ''Reci ne govoru mržnje!'' te su na taj način saznali nešto više o blažim i težim oblicima govora mržnje, kao i kažnjivim primjerima govora mržnje. Osviješteni su kako govor mržnje može potaknuti nasilje te koliko je razoran učinak govora mržnje na društvenu povezanost, na prihvaćanje različitosti i tolerancije u društvu.
 
Veliki interes su mladi iskazali i za zanimanje policajac, gdje su mnogi od njih priznali da su jedno vrijeme maštali da postanu upravo policajci, a neki to još uvijek žele. Policijski službenici zainteresiranima su podijelili letke i pojasnili kako mogu postati policajci ili policajke.
 
Upravo je sportsko natjecanje bilo dobro odabrano vrijeme i mjesto da se mladima približe ove teme na zanimljiv i proaktivan način kako bi pozitivne vrijednosti povezivali sa sportom i sretnim proživljenim trenutcima u društvu svojih vršnjaka.
 

Pisane vijesti