Policija održala edukaciju o sigurnom korištenju interneta

Slika /2020/edukacija internet, Rovinj.jpg

Policija je u Rovinju održala radionicu s osobama s invaliditetom o sigurnosti na internetu

Foto: PU istarska

Odjel prevencije Policijske uprave istarske održao je još jednu u nizu radionica o sigurnom korištenju interneta. Tako je 10. lipnja u prostorijama Društva osoba sa invaliditetom u Rovinju-Rovigno održana radionica, kojoj su prisustvovali članovi i volonteri društva, a koja je imala za cilj upoznati prisutne s opasnostima koje im prijete na internetu i koje su za njih potencijalno štetne te kako se pri tome zaštititi i prijaviti neprimjerene ili zabranjene sadržaje koje primijete ili koji ih direktno ugrožavaju.

Članovima i volonterima izložene su prednosti korištenja mobitela, računala te interneta kao alata s mnogobrojnim pozitivnim stranama koji omogućava edukaciju, komunikaciju i zabavu u isto vrijeme, dok s druge strane to digitalno igralište krije zamke i opasnosti.

Kako je cilj radionice bio osvijestiti opasnosti i ukazati na važnost samozaštitnog ponašanjam, razgovaralo se o osnovama sigurnosti i zaštiti privatnosti na internetu, načinima kako se zaštititi i aktivirati postavke sigurnosti, kako na mobilnim telefonima i računalima, tako i na društvenim mrežama koje se svakodnevno koriste. Riječi je bilo i o pravilima sigurne komunikacije na internetu, posebno s nepoznatim osobama te opasnostima koje takva komunikacija nosi. Također je ukazano kako je sve zabranjene i neprimjerene sadržaje, koje osobe primijete ili prime, potrebno prijaviti policiji i administratoru društvene mreža, no prije prijave administratoru, potrebno ih je pohraniti u računalo ili mobitel kako bi ih se moglo pokazati policiji.

Kao važnu napomenu u održavanju stupnja sigurnosti, naglašeno je da ukoliko se prime prijeteće, uznemirujuće ili seksualno neprimjerene poruke ili se od osobe traži da drugim osobama šalju svoje neprimjerene fotografije i video isječke ili se od nje traži novac ili druge protuusluge, odmah treba izvijesti roditelje, osobu od povjerenja ili policiju. Osim na uobičajene načine, prijava policiji može podnijeti i on line putem web stranice Red button ili putem mobilne aplikacije za e-dojave  "MUP Sigurnost i povjerenje".

Zajednički zaključak ove radionice i poruka svim korisnicima interneta glasi: ''Ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu!''

Stranica