Policija poziva mlade vozače na dodatan oprez u prometu

Slika /2018/prometna policija6.JPG

Policija posebno ističe važnost uloge roditelja, staratelja i drugih odraslih osoba na odnos mladih prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu

Foto: Ilustracija

Nastavno na prometne nesreće zabilježene na raskrižju Stankovićeve i Zagrebačke ulice te Rakovčeve i Zagrebačke ulice tijekom veljače u kojima su dvije osobe teže ozlijeđene, a dvije lakše, a koje su prouzrokovane greškom mladih vozača, policija poziva mlade vozače, ali druge sudionike u prometu na dodatan oprez.

Rizici sudjelovanja mladih vozača u prometnim nesrećama povezani su s vozačkim (ne)iskustvom i životnom dobi zbog koje su skloni distrakciji u prometu, pritisku vršnjaka, ograničenoj kontroli impulsa te niskoj procjeni rizika i precjenjivanju vlastitih vještina. Uz navedeno, utjecaj na vožnju ima i kultura i stil života mladih ljudi. U tom kontekstu, mladi vozači često iskazuju sklonost rizičnom ponašanju i nedostatak svijesti o opasnostima kojima izlažu sebe i druge sudionike u prometu. Njihovom povećanom riziku pridonosi i što češće koriste starija vozila s manje pasivnih i aktivnih sigurnosnih uređaja, te često upravljaju vozilom u okolnostima koja su rizičnija za sve vozače poput vožnje noću, posebice tijekom vikenda. Dodatan rizik predstavlja prijevoz vršnjaka. Naime, prema statističkim pokazateljima rizik od nastanka prometne nesreće veći je za vozače s jednim ili više mladih putnika.

Iako se prometne nesreće mogu dogoditi svakome, zbog navedenih razloga mladi vozači podložniji su riziku sudjelovanja u teškim prometnim nesrećama. Slijedom navedenog savjetujemo:
  • ne upravljajte vozilom ako ste pod utjecajem alkohola ili droga, ili ako ste umorni
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila i brzinu kretanja prilagodite realnim uvjetima prometa
  • koristite elemente pasivne sigurnosti (sigurnosni pojas i zaštitnu kacigu)
  • budite koncentrirani na vožnju. Tijekom vožnje ne koristite mobitel i druge uređaje na nepropisan način
  • upravljajte tehnički ispravnim vozilima. Vozila na kojima su vršene preinake (najčešće promjene na elementima ovjesa i druge zamjene ili dodavanje dijelova) smiju sudjelovati u prometu po upisivanju preinaka u prometnu dozvolu. 

Posebno ističemo važnost uloge roditelja, staratelja i drugih odraslih osoba na odnos mladih prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu.

U cilju smanjenja broja prometnih nesreća i povećanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu policijski službenici Postaje prometne policije Pula - Pola i nadalje će poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene na smanjenje rizika i promicanje sigurnih vozačkih navika mladih vozača.
 

Pisane vijesti