Policija provela prometnu akciju: utvrđeno više prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

Slika /2020/sigurnosni pojas2.jpg

Policija podsjeća kako je korištenje ugrađenog sigurnosnog pojasa zakonska obaveza svih vozača, kao i svih putnika u vozilima, bez obzira voze li se na prednjem ili stražnjem sjedalu

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola proveli su jučer od 9 do 14 sati pojačanu kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.

Policijski službenici kontrolirali su 53 vozača te su utvrdili 47 prekršaja, od čega 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela. U dosadašnjim prometnim akcijama policija je utvrđivala više prekršaja nepropisne uporabe mobitela, no ovaj put više vozača zatečeno je kako upravlja vozilima, a da se nisu vezali sigurnosnim pojasom.

Policijska uprava istarska podsjeća kako je korištenje ugrađenog sigurnosnog pojasa zakonska obaveza svih vozača, kao i svih putnika u vozilima, bez obzira voze li se na prednjem ili stražnjem sjedalu.

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna od 1.000 kuna, no sigurnosni pojas ne bismo trebali upotrebljavati zbog neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti. Naime, sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Ako vozilo ima zračne jastuke, a vozač nije vezan, tada će u slučaju nesreće udariti u zračni jastuk koji se ''ispaljuje'' velikom brzinom pa će doći do dodatnih ozljeda vozača. Također, često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema zračne jastuke, glavom ''probije'' prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao sigurnosnog pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje/izbjegavanje povreda od udarca u kontrolnu tablu ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Stoga, policija ponovno poziva građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, radi vlastite sigurnosti obavezno vežu sigurnosnim pojasom.
 

Stranica