Policija razbila zločinačko udruženje koje je krijumčarilo migrante

Slika /2019/OA Limit.jpg

VIDEO: U sastavu zločinačkog udruženja od početka prosinca prošle godine u najmanje 26 navrata organizirali krijumčarenje najmanje 96 migranata

Foto i video: PU istarska

Izjava načelnika Sektora kriminalističke policije Mladena Matike

Izjava voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Valtera Gržete

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje-Buie dovršili su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka, višemjesečno kriminalističko istraživanje te su uhitili devet osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili migrante.

U ponedjeljak, 26. kolovoza, policijski službenici su u suradnji s PU primorsko-goranskom i PU brodsko-posavskom na području Buja, Motovuna, Baške, Rijeke, Raba i Slavonskog Broda uhitili 54-godišnjaka, 49-godišnjaka, 33-godišnjaka, 31-godišnjaka, 29-godišnjaka, 29-godišnjakinju, dvojicu 26-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog sumnje da počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Osim njih, za navedena kaznena djela sumnjiči se i dvojicu državljana Kosova u dobi od 53 i 37 godina te dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 31 i 21 godinu, koji su trenutno nedostupni te se za njima poduzimaju mjere traganja.

 Prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski službenici intenzivno su surađivali i sa susjednom PU Koper, a osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka prosinca prošle godine u najmanje 26 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz migranata. Počinitelji su migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom ili na području Rijeke, odakle su ih dalje prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom ili do Zagreba. Na taj su način protuzakonito prebacili najmanje 96 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 700 tisuća kuna.

 Nakon obavljenih pretraga, uhićene osobe su u utorak, 27. kolovoza, privedene u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske uz kaznenu prijavu koja je podnijeta Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Stranica