Policija u Labinu savjetovale građane i turiste o sigurnosti

Slika /2023/labin prevencija2.jpg

Labinjani, ali i strani turisti izrazili su zadovoljstvo ovakvim proaktivnim djelovanjem policije

Foto: PU istarska

Policijske službenice poslova prevencije Policijske uprave istarske i Policijske postaje Labin su 21. lipnja, prilikom održavanja mjesečnog sajma u Labinu, provele preventivne aktivnosti u cilju podizanja samozaštitnog ponašanja građana, ali i u promocije kampanje ''Postani policajac/policajka''. 

Tijekom turističke sezone na području priobalnih policijskih uprava pojavljuje se i imovinski kriminalitet sezonalnog karaktera, tzv. ''turistički kriminalitet'', gdje počinitelji čine imovinski kriminalitet fokusiran na mjesta gdje dolaze ili na kojima odsjedaju turisti, iskorištavajući njihovu nepažnju i opuštenost za vrijeme godišnjih odmora. Često su meta ostavljeni vrijedni predmeti na plaži, kao što su novac ili mobiteli, za vrijeme dok se kupači nalaze u moru, potom nezaključani bicikli ostavljeni u blizini kupališta i plaža, ali i razni predmeti ostavljeni na sjedištima automobila.

Strani turisti koji su posjetili info punkt educirani su na koji način trebaju ostavljaju automobile i bicikle, kao i osobne stvari dok se kupaju, a kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Policijske službenice su ih uputile i da pripaze prilikom napuštanja objekta smještaja, odnosno da zatvore prozore i vrata te zaključaju stanove.



Kako je sajam posjetilo i veliki broj građana starije životne dobi, policijske službenice savjetovale su ih da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama putem telefona,  društvenih mreža, ali i na kućnom pragu te da se prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti na njihovu štetu u smislu preuzimanja obaveza ili potpisivanja dokumenata savjetuju s osobom od povjerenja. Ovo je bila još jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta ''Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće!''.

Na info punktu su prezentirani i materijali kampanje ''Postani policajac/policajka'' te je određen broj građana sa zanimanjem čitao sadržaj plakata i letaka, budući su im članovi obitelji zainteresirani ili su već na putu da se pridruže redovima plavaca Policijske uprave istarske.
 
Labinjani, ali i strani turisti izrazili su zadovoljstvo ovakvim proaktivnim djelovanjem policije, budući su imali prigodu postaviti pitanja za određene specifične probleme i razmijeniti korisne informacije s policijom o sigurnosti u njihovim kvartovima i zapažanjima iz neposredne okoline.
 

Stranica