Policija uhitila osumnjičene za prijevare s nekretninama

Slika /2018/policija natpis.JPG

Policijski službenici prijavili su četiri osobe zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krivotvorili dokumentaciju i varali kupce nekretnina

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su četiri osobe u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela prijevara i krivotvorenja isprave
 
Policija sumnjiči 26-godišnjeg hrvatskog državljanina da je od kolovoza 2019. do srpnja 2021. godine organizirao i u zajedničko djelovanje povezao 27-godišnju hrvatsku državljanku, 20-godišnju hrvatsku državljanku i 44-godišnjeg hrvatskog državljanina radi počinjenja prijevara te krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja. Oni su, nakon što je 26-godišnjak putem lažnih profila na društvenoj mreži ili putem telefona ostvario kontakt s mogućim kupcima nekretnina, nudili na prodaju ili prodavali nekretnine koje nisu bile u njihovom vlasništvu niti su ih stvarni vlasnici ovlastili za prodaju tih nekretnina. Osumnjičene osobe su se pritom koristile lažnim imenima, krivotvorenim punomoćima, a kupcima su povremeno i omogućavale razgledavanje nekretnina.
 
Najveća materijalna šteta nastala je 69-godišnjem izraelskom državljaninu, kojem je 26-godišnjak ponudio na prodaju pet nekretnina na području nekoliko županija, lažno mu navodeći da su vlasnici nekretnina osobe koje uopće ne postoje, a koje su ga navodno ovlastile za prodaju njihovih nekretnina. Osumnjičeni je oštećenog održavao u zabludi više od godinu dana te mu je preostale tri osobe predstavio u svojstvu osoba koje su u određenom rodbinskom ili poslovnom odnosu s navodnim vlasnicima. Tako su  69-godišnjeg državljanina Izraela naveli da im isplati oko 3.4 milijuna kuna.
 
U preostalim slučajevima osumnjičeni 26-godišnjak se predstavljao ili kao ovlašteni posrednik za prodaju nekretnina vlasnika koji nisu u Hrvatskoj ili kao osoba koja je u rodbinskoj vezi s prodavateljima koji iz određenih privatnih razloga žurno prodaju nekretnine ili zemljišta. Osumnjičenici su se oštećenim osobama predstavljali kao punomoćnici ili srodnici stvarnih vlasnika, a jedna osumnjičenica se, prema potrebi, predstavljala i kao javna bilježnica, dok se 44-godišnjak predstavljao kao vlasnik ili osoba ovlaštena za prodaju nekretnina kako bi je potencijalni kupac mogao razgledati. Od kupaca su uzimali gotovinu kao polog za kupnju nekretnina ili zemljišta te su po potrebi krivotvorili dokumentaciju kako kupci ne bi posumnjali da je riječ o prijevari.
 
Ukupan iznos na opisani način pribavljene protupravne imovinske koristi procjenjuje se na najmanje 3.7 milijuna kuna.
 
Policijski službenici su 22. srpnja uhitili 26-godišnjaka, 27-godišnjakinju i 20-godišnjakinju, dok je 44-godišnjak trenutno nedostupan te se za njim traga. U suradnji s djelatnicima Policijske uprave primorsko-goranske obavljene su pretrage domova osumnjičenih i druge dokazne radnje te su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 
 

Stranica