Policija zaustavila pohod serijskog provalnika

  • Slika /2023/ser.provale1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Muškarac je prijavljen za počinjenje ukupno 20 kaznenih djela na području Istre

Foto: PU istarska

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim hrvatskim državljaninom i utvrdila sumnju da je počinio ukupno 20 kaznenih djela, odnosno kaznena prisila prema službenoj osobi, oštećenje tuđe stvari, krivotvorenje isprave, obijesna vožnja u cestovnom prometu, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te 14 kaznenih djela teške krađe.

Muškarca se sumnjiči da je 1. studenoga oko 19.30 sati, bez položenog vozačkog ispita, upravljao  vozilom s istaknutim nepripadajućim registracijskim pločicama, krećući se kolnikom Labinske ulice u Puli. Pritom se oglušio na naredbu policijskih službenika, izdanu zvučnim i svjetlosnim signalima, da zaustavi vozilo te je naglo povećao brzinu kretanja vozila u smjeru Partizanskog puta. Dolaskom do Galižane, unatoč izdanim zvučnim i svjetlosnim naredbama o zaustavljanju vozila od strane tri policijske ophodnje, nastavio je kretanje u smjeru Vodnjana.
Policijsko vozilo s istaknutim policijskim obilježjima uz upotrebu svjetlosnih i zvučnik signala, obilazilo ga je u jednom trenutku s lijeve strane te se on tada prestrojio u tu traku iza policijskog vozila. U namjeri da spriječi službenu osobu u obavljanju službene radnje, prednjim dijelom vozila udario je u stražnji dio policijskog vozila, nakon čega je obišao policijsko vozilo s lijeve strane te se nastavio kretati lijevom prometnom trakom namijenjenom prometu vozila iz suprotnog smjera, čime je ugrozio ostale sudionike u prometu koji su se kretali navedenom prometnom trakom. Kretanje je nastavio cestom D77 u smjeru Žminja i šumovitog predjela nedaleko Milotskog brijega.



Također je utvrđeno da je muškarac 12. prosinca oko 13.20 sati upravljao osobnim automobilom, pulskih registracijskih oznaka, iz smjera Svetog Petra u Šumi prema mjestu Tinjan. Kada je došao do dijela ceste na kojem su djelatnici obavljali radove održavanja kolnika, izašao je iz vozila, izvadio pištolj i ispalio jedan hitac, nakon čega je sjeo u vozilo i udaljio se s mjesta događaja.

Policijski službenici su 14. prosinca obavili pretragu doma i vozila koje koristi osumnjičeni, kojom prilikom su pronašli jednu ručnu bombu koju je muškarac neovlašteno posjedovao, a pronađeno je i gotovo 200 predmeta za koje se smatra da potječu od kaznenih djela te se kriminalističko istraživanje nastavlja s ciljem utvrđivanja porijekla predmeta.

Naime, u svojim provalničkim pohodima od lipnja do prosinca ove godine 29-godišnjak je iz kamp prikolica, skladišta, kuća i drugih objekata na području Pule, Pazina, Rovinja, Poreča i Umaga otuđio solarne pretvarače, prehrambene i kozmetičke proizvode, gorivo, umjetničke slike, građevinski materijal i razne alate, kućanske uređaje i druge predmete, a oštećenim vlasnicima pričinio je nekoliko desetaka tisuća eura štete. Policijski službenici će ga prekršajno prijaviti i poradi neovlaštenog posjedovanja pištolja i manje količine droge koji su pronađeni prilikom pretrage.

Muškarac je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u jutarnjim satima, uz kaznenu prijavu predan u Pritvorsku jedinicu policijske uprave istarske.
 

Priopćenja