Policijski službenici educiraju turiste o sigurnosti

Slika PU_I/vijesti/2014/sigurnost u kampovima - kopija.jpg

U cilju povećanja sigurnosti domaćih i stranih gostiju, koji ljetuju na području Istre, Odjel prevencije PU istarske i ove godine provodi preventivne aktivnosti u kampovima.

Foto: PU istarska

U cilju povećanja sigurnosti domaćih i stranih gostiju, koji ljetuju na području Istre, Odjel prevencije PU istarske i ove godine provodi preventivne aktivnosti u kampovima. Tako su proteklog tjedan policijski službenici Odjela, zajedno s policijskim službenicima Policijske postaje Pula-Pola, posjetili kampove Medulin, Bi Vilage, Pineta i Fažana te su informirali goste o samozaštitnim mjerama.

Naime, upozorili su ih da se tijekom ljetovanja često događa da se vlasnici opuste i vode manje računa o svojoj imovini nego što bi je vodili kod kuće. Takvo ležernije ponašanje turista iskorištavaju počinitelji, koji ulaze o otvorene objekte ili provaljuju u objekte smještaja gostiju te im otuđuju novac, dokumente, fotoaparate, mobitele i druge vrednije predmete. Kako bi se gostima omogućilo da svoje ljetovanje u Istri provedu što ugodnije i bez negativnih uspomena, policijski službenici upoznali su ih s nekoliko jednostavnih mjera, koje mogu poduzeti, a kojima će povećati sigurnost svoje imovine:

  • držite odvojeno dokumente, kreditne kartice i novac
  • kamere, fotoaparate, nakit i druge osobne stvari nikada ne ostavljate bez nadzora,
  • bicikl zaključajte i držite pod nadzorom
  • vodite računa o svojim stvarima na plaži
  • kada ostavljate vozilo, zaključajte sva vrata i prozore, a u samom vozilu ne ostavljate vrećice, torbice i druge predmete koji privlače pozornost lopova.

Osim toga, policijski službenici savjetovali su goste kampova i o zaštiti od požara. Upozorili su ih da je od 1. lipnja do 31. listopada, na području Istarske županije, na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom.  Naime, tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Stoga su policijski službenici upozorili turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.

 

 



Stranica