Policijski službenici educirali građane o sigurnosti u vlastitom domu i zaštiti od prijevara

  • Slika /2023/predavanje o sigurnosti u domu.jpg
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava istarska nastavlja s provođenjem preventivnih aktivnosti

Foto: PU istarska
 
Policijski službenici Poslova prevencije Policijske uprave istarske i Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie jučer su na mjesečnom sajmu u Bujama educirali građane o samozaštitnom ponašanju. Aktivnost je provedena u cilju prevencije kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, ali i u cilju prevencije prijevara starijih osoba.
 
Na info-punktu policijski službenici su građanima dijelili edukativne letke i savjetovali ih kako mogu zaštititi svoje domove od provala pa su im tako preporučili da prilikom svakog napuštanja doma, pa i onog najkraćeg, zaključavaju ulazna vrata kuće te zatvaraju prozore ili balkonska vrata. Građani su također savjetovani da ne ostavljaju vrata i prozore otvorene na „ventus“ te da ključeve ne ostavljaju na dostupnim mjestima. Ukoliko su u mogućnosti, bilo bi dobro da senzorskim svjetiljkama osvijetle unutrašnjost i vanjske dijelove kuće, kao i prilaze kući te ugrade protuprovalna vrata, postave sigurnosne lančiće, alarme i drugu  mehaničku i elektronsku zaštitu. Jedan od savjeta bio je i da  održavaju dobrosusjedske odnose i razmjenjuju informacije o događajima u susjedstvu jer će takvi dobri odnosi pridonijeti sigurnosti doma.
 
Policijski službenici savjetovali su građane i kako se zaštiti od prijevara na kućnom pragu. Upoznali su ih s najčešćim trkovima kojima se prevaranti služe kako bi ušli u njihove domove te su pozvali građane na oprez prilikom komunikacije s nepoznatim osobama i uputili ih na savjetovanje s osobom od povjerenja prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti na njihovu štetu, a posebno da:
  • ne puštaju u dom nepoznate osobe jer one koje ih trebaju vratiti će se kada osiguraju nazočnost osobe od povjerenja,
  • ne nasjedaju na ljubaznost nepoznatih osoba pred vratima,
  • ne potpisuju ništa ni ne pristaju na nove ponude pružatelja usluga prije nego se posavjetuju s osobom od povjerenja,
  • ne daju ili dijele osobne podatke  putem telefona ili društvenih mreža
Preventivna aktivnost imala je pozitivan odjek u javnosti te je vidljivo kako su građani zainteresirani za vlastitu sigurnost i sigurnosti imovine i sa zanimanjem, sa zanimanjem su poslušali savjete policijskih službenika o samozaštitnom ponašanju te izrazili zadovoljstvo sa aktivnostima policije.
 
Policijska uprava istarska nastavit će s provođenjem preventivnih aktivnosti tako da će se slični info-punktovi organizirati i u drugim gradovima na području Istre.

Stranica