Policijski službenici educirali polaznike autoškola o sigurnom sudjelovanju u prometu i zaštiti vozila

Slika /2024/autoškole.predavanje1.jpg

Policija nastavlja provoditi preventivne aktivnosti u cilju podizanja prometne kulture i sigurnijeg sudjelovanja mladih vozača u prometu

Foto: PU istarska

U nastavku provođenja preventivnih aktivnosti, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola i Ureda načelnika Policijske uprave istarske održali su dana 14. i 20. lipnja 2024. predavanje kandidatima za vozače u autoškolama PINO i SL91, usmjereno na poticanje solidarnog i odgovornog ponašanja te promicanje sigurnih vozačkih navika.

Na predavanju su naglašeni rizici s kojima se mladi suočavaju u prometu, uzimajući u obzir njihov biološki i društveni razvoj koji znatno utječu na formiranje rizičnih obrazaca u prometu, što zajedno s neiskustvom u dinamičnom prometnom okruženju čini mlade vozače rizičnijom skupinom vozača. Posebno su naglašeni rizici upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine kretanja vozila, nekorištenje elemenata pasivne zaštite (sigurnosni pojas i zaštitna kaciga) te korištenje mobitela tijekom vožnje. Kandidatima je sugerirano da pri izlasku iz vozila vrata otvaraju suprotnom rukom (npr. desnom za vozača) čime se omogućava bolji pregled situacije i smanjuje rizik od otvaranja vrata pred nadolazeće bicikliste, vozače e-romobila ili druga vozila.

U drugom dijelu predavanja budući vozači savjetovani su o samozaštitnom ponašanju u cilju prevencije provala i krađa iz njihovih automobila, odnosno kako mogu promjenom vlastitog ponašanja i navika otežati ''posao'' potencijalnim počiniteljima i smanjiti vjerojatnost da postanu žrtve provala i krađa.



Kandidati za vozače razmišljaju o svojoj sigurnosti na svim područjima i svjesni su posljedica koje im mogu provale i krađe iz automobila prouzročiti poput: postupka prijave kaznenog djela policiji, nabavke i troškova novih dijelova oštećenog vozila, postupak kod ishodovanja novih dokumenata koje im počinitelj može otuđiti prilikom ostavljanja stvari i dokumenata u vozilima, ali i materijalne i nematerijalne štete prilikom eventualnih zlouporaba otuđenih osobnih dokumenata i kreditnih kartica, od kojih je i opasnost od krađe identiteta. I ovom prilikom su upućeni da su im dodatne informacije dostupne na internetskoj stranici Web heroj koja je izrađena u sklopu preventivne kampanje Ministarstva unutarnjih poslova  ''Web heroj''.

Kandidati su upoznati i s mobilnom aplikacijom ''MUP-Sigurnost i povjerenje'', za e-dojave, kojom građani, putem pametnih mobilnih telefona mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije. Naglašeno im je da pomoću ove aplikacije putem pametnog mobilnog  telefona mogu dojaviti razne događaje i u situacijama kada možda iz sigurnosnih razloga nisu u mogućnosti obaviti poziv.

Način slanja dojava je jednostavan, građanin pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate, nakon čega fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu Ministarstva unutarnjih poslova. Ukoliko želi, građanin može upisati i komentar, odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima, koji zaprime poruku, kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja. Za svaku, na ovaj način zaprimljenu dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara pri policijskim upravama, odmah procjenjuju je li potrebno žurno postupanje te je šalju u rad nadležnoj službi, ili je pak odbijaju kao nevažnu.
 
 

Pisane vijesti