Policijski službenici održali tribinu o ovisnosti za rovinjske osnovnoškolce

Slika /2018/Tribina (2).jpg

Jučer su predstavnici Policijske uprave istarske i Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije,  u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju, održali tribinu na temu štetnosti i zakonskih posljedica konzumacije droga za učenike viših razreda.

Foto: PU istarska

U sklopu održavanja Tjedna ovisnosti na području Rovinja, jučer su predstavnici Policijske uprave istarske i Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije,  u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju, održali tribinu na temu štetnosti i zakonskih posljedica konzumacije droga za učenike viših razreda.

Kroz prezentaciju psihologa zavoda Velimira Todorovića o tome kako droga utječe na ljudski mozak te koje posljedice po mentalno zdravlje ima konzumacija droga u tako ranoj dobi, mladi su dobili i informacije  o posljedicama na njihovo funkcioniranje u školi, društvu i obitelji te cjelokupnoj društvenoj zajednici. Voditeljica Odjela prevencije  Alica Rosić-Jakupović prezentirala je učenicima  zakonske posljedice konzumacije droga. Tako su se učenici upoznali sa zabranjenim i kažnjivim ponašanjima te posljedicama koje mogu snositi  ukoliko su neodgovorni prema sebi i svojim prijateljima. Helena Mitrović, voditeljica Služba za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, u nastavku je povela razgovor s učenicima o razlozima konzumacije opojnih droga, od kojih je posebno istakla kako se mnogim mladim osobama čini da je važno uklopiti se u društvo, pa čak i uz rizik konzumacije opojnih sredstava. S učenicima se progovorilo i o novim psihoaktivnim tvarima i njihovim štetnim učincima, koji još uvijek nisu dovoljno istraženi, a zanimale su ih i informacije o vremenu potrebnom za izazivanje ovisnosti kod pojedinih sredstava ovisnosti, kao i zakonske odredbe vezano uz izlaske mladih osoba u noćnim satima. U završnom dijelu na mlade se apeliralo da, osim odgovornosti po vlastito zdravlje, odgovoran stav je važan i zbog brige za ostale osobe u našem okruženju, kao što su prijatelji i obitelj. 
 

Stranica