Policijski službenici savjetovali građane kako se zaštiti od prijevara

Slika /2024/prevencija.rovinj1.jpg
Foto: PU istarska

Sukladno ostvarenoj suradnji sa Gradom Rovinjem i Udrugom umirovljenika Grada Rovinja, policijski službenici poslova prevencije Ureda načelnika održali su jučer u Udruzi umirovljenika u Rovinju edukativno predavanje za osobe treće životne dobi.

U okviru projekta ''Policija poručuje: zaštitimo naše noniće'', policijski službenici su na predavanju objasnili građanima najčešće oblike prijevara lažnim predstavljanjem na udaljen način, pozivima (putem telefona i SMS poruka), kao i dolaskom na kućna vrata. Pritom je istaknuto kako svi navedeni oblici imaju isti cilj, a to je da počinitelj sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovođenjem žrtve u zabludu ili održavanjem žrtve u zabludi, čime je navodi da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini. Građani su savjetovani na oprez i važnost zaštite od pojedinog oblika prijevare te važnost zaštite njihovih osobnih podataka.



Tijekom predavanja policijski službenici prezentirali su i projekt MUP-a ''Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta'' te preventivnu kampanju koja se provodi u sklopu projekta pod nazivom Web heroj, sa sloganom ''Uhvati lika s Weba koji tvoje eure vreba''. Projekt se provodi kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima i mjerama zaštite.  Građani su informirani o najčešćim oblicima internetskih prijevara, znakovima koji mogu ukazivati na pojedini oblik prijevare i savjetovani su kako se mogu zaštititi te da budu oprezni jer sve što zvuči predobro da bi bilo istinito, obično nije istinito.   
 
Obzirom na sve veći broj on-line kupnji te veliki broj lažnih internetskih trgovina građanima je savjetovano da prije online kupovine provjere internetske trgovine na CARNET-ovom Nacionalnom CERT-u  koji je u rad pustio novi servis CERTiffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili ''zalijepe'' URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Na kraju predavanja građani su se aktivno uključili u raspravu vlastitim zapažanjima, događajima i iskustvima po pitanju sigurnosti. Iskazali su zadovoljstvo ovakvim proaktivnim radom policije te smatraju da je informiranje i edukacija o samozaštitnom ponašanju svakoga pojedinca osobito važna kako bi se osjećali sigurnije u svom domu i zajednici u kojoj žive.
 

Pisane vijesti