Policijski službenik zatekao žene kako prose

Slika /2023/euri.JPG

Žene su tražile od građana novac lažno prikazujući svoje zdravstveno stanje

Foto: Ilustracija

Policijski službenik je jučer oko 14.20 sati u trgovačkom centru na području Pule zatekao dvije rumunjske državljanke u dobi od 20 i 24 godine kako, koristeći natpis u kojem lažno prikazuju svoje zdravstveno stanje predstavljajući se kao gluhonijeme osobe, od građana traže novac i donacije.
Žene su uhićene i dovedene u prostorije policijske postaje. Protiv njih se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Policija još jednom apelira na građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na ovakve pokušaje prijevara te da prije nego nekome daju novac i osobne podatke, dobro provjere kome ih ustupaju.

Naime, počinitelji ovakvih djela na razne načine, pretežito lažnim prikazivanjem činjenica i zdravstvenog stanja, navode osobe da daju novac, a nerijetko i svoje osobne podatke predstavljajući se kao osobe sa posebnim potrebama, tjelesnim oštećenjima, ali i kao službene osobe humanitarnih organizacija ili udruga koristeći empatiju i dobre namjere građana.

Međutim, nisu sve osobe dobronamjerne, stoga budite sumnjičavi i dobro se informirajte jer osim gubitka novca, nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema.

Priopćenja