Policijskoj postaji Poreč donirani bicikli

Slika PU_I/vijesti/2014/donacija bicikli-glavna.jpg

Foto: PU istarska  

Grad Poreč je podržao prijedlog policije za nabavu bicikla i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji koje su se u iskustvima drugih gradova i policijskih uprava pokazale kao vrlo učinkovite i efikasne prilikom obavljanja policijskih poslova. Tako je danas gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić zajedno s predstavnicima turističkih zajednica Poreča, Funtane i Tara – Vabrige, te zamjenicom gradonačelnika Nadijom Štifanić Dobrilović u Maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča upriličio svečanu predaju bicikla koje će policijski službenici koristiti u obavljanju svakodnevnih zadaća u biciklističkim ophodnjama. Tako je Policijska postaja Poreč,  pored Umaga postala druga policijska postaja u Policijskoj upravi koja će formirati biciklističke ophodnje.

Donacija grada Poreča i triju turističkih zajednica Poreča, Funtane i Tara-Vabrige vrijedna je ukupno 22.500 kuna, u sklopu koje je nabavljeno pet bicikala sa pripadajućom biciklističkom opremom.Na području grada Poreča u ophodnjama će se koristiti tri bicikla, dok će se preostala dva koristiti  na području Tara – Vabrige i Funtane. Tri bicikla financirala je Turistička zajednica grada Poreča, a po jedan Turistička zajednica Tara – Vabrige i Funtane.

Policijski službenici koristiti će  bicikle za ophodnje, kontrolu i regulaciju prometa. Prednost ovakvih ophodnji ogleda se u njihovoj pokretljivosti. Policajci na biciklima mobilniji su od onih u automobilima, mogu  patrolirati i intervenirati na mjestima na kojima se vozilima ne može prići. Zato su ovakve ophodnje pogodne za područja u blizini plaža, u turističkim naseljima i kampovima, a što je bitno osobito za vrijeme turističke sezone poradi prevencije kaznenih djela. Osim toga, biciklističke ophodnje doprinijeti će većoj prisutnosti policijskih službenika na terenu i omogućiti neposredniji kontakt s građanima. Ovakve ophodnje su ujedno i jeftinije i ekološki prihvatljivije od onih automobilskih.

Gradonačelnik Edi Štifanić je prilikom predaje bicikla načelniku Policijske postaje Poreč kazao je koje su prednosti ovog hvale vrijednog projekta. Sve se više građana danas koristi biciklima i zato smatram da će upravo ovaj projekt doprinijeti da se ostvari neposredan kontakt između građana, turista i policajaca.  Činjenica je i da se na neka mjesta biciklima može brže i jednostavnije doći nego automobilom. Tu mislim na starogradsku jezgru, apartmanska naselja, kampove, plaže, rekao je Štifanić. Kao treću važnost projekta istaknuo je ekološku stranu odnosno bicikle kao ekološki prihvatljivije od automobila.

„Izuzetno mi je drago da su grad Poreč, i turističke zajednice prepoznali prednosti biciklističkih ophodnji. Vjerujem da ćemo biti još učinkovitiji u svakodnevnom radu a što je najvažnije pružati čemo bržu i neposredniju uslugu građanima i turistima i biti s njima u neposrednijem kontaktu osobito za trajanja turističke sezona kada nam je sigurnost jako važna.  Ophodnje turističkim naseljima doprinijeti će vidljivosti policije što preventivno može smanjiti činjenje kaznenih djela i vjerujemo da će to doprinijeti da se  turiste sigurnije osjećaju i da Poreštinu dožive kao sigurnu destinaciju. Zahvaljujem još jednom gradu i turističkim zajednicama na dobroj suradnji jer zajedno možemo puno više, obrati se načelnik Ivica Kešinović

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar zahvalio se na donaciji Gradu Poreču, Turističkoj zajednici grada Poreča i općina Tar – Vabriga i Funtana što su prepoznale ovaj projekt te odlučile financirati kupnju bicikla i omogućili realizaciju policijskih biciklističkih ophodnji na porečkom području.  Istaknuo je kako je realizacija projekta biciklističkih ophodnji na području PP Poreč pozitivan primjer kvalitetne suradnje lokalne samouprave i policije, a na dobrobit sigurnosti građana i turista na ovom području. Turizam je najvažnija grana, a sigurnost je važan segment i upravo iz tog razloga poduzima se niz mjera za sigurnost građana i siguran boravak turista, a ovaj se projekt pokazao vrlo dobar i pozitivan. U postizanju cilja, važan nam je rad djelovanja policije u zajednici te nastojimo ostvariti što bolje odnose sa jedinicama lokalne samouprave.Cestar je istaknuo da su prošle godine na području Policijske postaje Umag također uz dobru suradnju sa tamošnjim jedinicama lokalne samouprave opremljene i formirane biciklističke ophodnje, te da su iskustva i rezultati njihovog rada izuzetno dobri i pozitivni .

U svom obraćanju medijima direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik istaknuo je kako funkcija policijskog službenika koji je na bicikli utječe i na psihološki moment gostiju gdje se počinitelj kaznenog dijela zapita hoće li kazneno djelo počiniti ili ne, dodavši kako je sigurnost svakog građanina i turista na prvom mjestu.Glavni cilj ovog projekta jest jačanje povjerenja među građanima, turistima  i policijom, povećanje subjektivnog osjećaja sigurnosti građana i veća prisutnost policije na javnim prostorima, rekao je Velenik.



Stranica