Policijskoj postaji Umag donirani bicikli

Slika PU_I/vijesti/2013/biciklisti 1.jpg

Foto: PU istarska

Gradovi Umag i Novigrad su danas Policijskoj postaji Umag predali bicikle koje će policijski službenici koristiti u obavljanju svakodnevnih zadaća u biciklističkim ophodnjama. Svečana predaja grada Umaga bila je upriličena ispred policijske postaje Umag, dok je gradonačelnik grada Novigrada bicikle predao načelniku policijske postaje Umag ispred novootvorenog ureda policijske postaje Umag u Novigradu.

Donacija grada Novigrada vrijedna je 8.131. kunu, a u sklopu koje su nabavljena dva bicikla i popratna biciklistička oprema. Grad Umag donirao je jedan bicikl s popratnom biciklističkom opremom ukupne vrijednosti 4.968 kuna.

Naime, Gradovi Umag i Novigrad su prvi u Istarskoj županiji podržali prijedlog policije za nabavu bicikla i inicijativu za formiranjem biciklističkih ophodnji koje su se u iskustvima drugih gradova i policijskih uprava pokazale kao vrlo učinkovite i efikasne prilikom obavljanja policijskih poslova. Policijska postaja Umag tako je postala prva u Policijskoj upravi koja će formirati biciklističke ophodnje.

Policijski službenici koristiti će  bicikle za ophodnje, kontrolu i regulaciju prometa. Prednost ovakvih ophodnji ogleda se u njihovoj pokretljivosti. Za razliku od automobilskih ophodnji, policajci na biciklima mogu  patrolirati i intervenirati na mjestima na kojima se vozilima ne može prići. Pogodni su za ophodnje na područjima u blizini plaža, u turističkim naseljima i kampovima, a što je bitno osobito za vrijeme turističke sezone poradi prevencije kaznenih djela. Osim toga, biciklističke ophodnje doprinijeti će većoj prisutnosti policijskih službenika na terenu i omogućiti neposredniji kontakt s građanima. Ovakve ophodnje su ujedno i jeftinije i ekološki prihvatljivije od onih automobilskih.

Sve su to razlozi koje su predstavnici Policijske postaje Umag prezentirali predstavnicima gradova Umaga i Novigrada koji su prepoznali prednosti ovakvih ophodnji te u namjeri podizanja razine sigurnosti na području svojih gradova, odlučili financirati kupnju bicikla i omogućili realizaciju prvih policijskih biciklističkih ophodnji na području Policijske uprave istarske.

Gradonačelnik Vili Bassanese je prilikom predaje bicikla načelniku Davoru Švendi  istaknuo da je Grad Umag podržao prijedlog policije za nabavu bicikla  jer je prepoznao prednosti ovakvog načina obavljanja policijskih  zadaća.  Također,  naglasio je dobru suradnju s policijom, te napomenuo da je grad uvijek spreman sudjelovati u reallizaciji projekata koji doprinose stanju sigurnosti u gradu. Izrazio je zadovoljstvo što je policijska postaja Umag prva na području Istarske županije realizirala ideju o formiranju ophodnji s biciklama.

Prilikom predaje dvaju bicikla načelniku Policijske postaje Umag, gradonačelnik Anteo Milos podsjetio je kako je znakovito da  bicikle predaje ispred prostora novog ureda PP Umag u Novigradu, koji je otvoren prije manje od  mjesec dana i već se u samom početku pokazao opravdanim i svrsishodnim, obzirom na veliki interes građana i turista koji koriste njegove usluge.  Zahvaljujući PP Umag i PU Istarskoj na dobroj suradnji, a Laguni Novigrad na pomoći u nabavci bicikala, Milos je dodao kako se suradnja Grada i policije ogleda i u drugim aktivnostima, pa je tako Grad sufinancirao i boravak policijskih djelatnika iz drugih Policijskih uprava na području PP Umag, koji ovdje dolaze na ispomoć tijekom turističke sezone.

"Izuzetno mi je drago da je od početne ideje do njezine realizacije prošlo vrlo malo vremena, te da je ovaj projekt biciklističkih ophodnji tako brzo zaživio. Ne krijem stoga zadovoljstvo što je baš PP Umag prva u Istarskoj županiji koja je u praksu pretvorila ovu ideju, odnosno koja je prva u Istri krenula s ovim projektom, prenio je Davor Švenda, načelnik PP Umag, zahvaljujući ovom prigodom Gradovima Novigradu i Umagu na poklonjenim biciklima, ali i na konstantno dobroj suradnji."  
 
Načelnik PU istarske Dragutin Cestar zahvalio se na donaciji, te istaknuo kako je realizacija projekta biciklističkih ophodnji na području PP Umag pozitivan primjer kvalitetne suradnje lokalne samouprave i policije, a na dobrobit sigurnosti građana i turista na ovom području. Načelnik Cestar podsjetio je kako je Grad Novigrad nedavno omogućio početak rada policijskog ureda u Novigradu, kao i da se uključio u sufinanciranje boravka policijskih službenika koji su na ispomoći PU Istarskoj za vrijeme turističke sezone. Cestar je kazao kako će se biciklističke ophodnje biti uključene u osiguranje ATP turnira u Umagu u čemu će im pomoći kolege iz  PU Koprivničko-križevačke, koji će tijekom trajanja turnira pomoći umaškim kolegama u osiguranju.



Stranica