Poštujte naše znakove!

Slika PU_I/vijesti/2013/poštujte naše znakove.jpg

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, s prvim danom nove školske godine, 8. rujna, djelatnici PU istarske započet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove".

Foto: Ilustracija

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosticestovnog prometa, s  prvim danom nove školske godine, 8. rujna, djelatnici PU istarske započet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove". 

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put.  

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu, utvrđeno je kako su tijekom prošle školske godine stradala 34 djeteta u dobi od 1 do 14 godina, od toga je šestoro djece teže ozlijeđeno, dok je 28 djece zadobilo lakše ozlijede. U svojstvu pješaka stradalo je 11 djece, 19 ih je stradalo u svojstvu putnika, a 4 su stradala u svojstvu vozača. Tijekom rujna 2013. godine za vrijeme provođenja akcije nije se dogodila niti jedna prometna nesreća u zoni škole u vrijeme dolaska/odlaska učenika u školu, u kojoj je sudjelovalo dijete.

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi nedostaci u zonama škola (obnoviti ili zamijeniti dotrajalu horizontalu i vertikalnu prometnu signalizaciju).

Isto tako zajedno s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima organizirati će se dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Tijekom posjeta policija će podijeliti prigodni promidžbeni materijal. Glavni je cilj učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Pored navedenog policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, iz čega proizlazi odgovornost roditelja za pružanje vlastitog primjera učenja vezivanja sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje kao normalnog, a samim time dijete će prihvatiti da i ono mora  sjediti i biti vezano u dječjoj sjedalici za vrijeme vožnje

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljat će pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji. 

Osim preventivnih aktivnosti policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

Akcija "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE"  trajat će do kraja rujna.

S A V J E T I:

PUT DO ŠKOLE

 Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati, pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji.

 DJEČJA ODJEĆA  I ŠKOLSKA OPREMA

 Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijete za polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost.

DJECA I VOŽNJA BICIKLA

Prije navršenih devet godina dijete koje nije u osposobljeno za upravljanje biciklom i za to joj izdana potvrda, ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu- ono još nije „zreli“ biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete do 16 godina za vrijeme vožnje na cesti, na glavi mora nositi zaštitnu kacigu!

DIJETE U AUTOMOBILU

Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim motornim vozilima prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice.

Vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

Vozač motornog vozila za prijevoz osoba koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i vozila za prijevoz tereta u koja nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smije u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine, a djeca stara tri godine i više, a niža od 150 cm ne smiju se smjestiti na prednje sjedalo.

Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

DIJETE NA MOTOCIKLU ILI MOPEDU

Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu

Napominjemo, pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%.  Zato, koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i da koristite mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje. 

Nadamo se kako će preventivna akcija „Poštujte naše znakove“ koju će PU istarskoj provoditi tijekom rujna rezultirati odgovornijem, tolerantnijem i pažljivijem ponašanju vozača u prometu, posebice u zonama gdje se nalaze škole, i osigurati sretan i siguran dolazak i odlazak u školu za naše školarce te ugodniji početak školske godine.

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače pozivamo na oprez, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.  



Stranica