''Poštujte naše znakove'' u OŠ Veruda

Slika PU_I/vijesti/jumicar.JPG

Foto: PU istarska 

U sklopu nacionalne kampanje "Poštujte naše znakove", Policijska uprava istarska je jučer je u osnovnoj školi Veruda u Puli organizirala preventivno-edukativnu aktivnost, u izvedbi Jumicar programa i Gradskog društva crvenog križa Pule.

Učenici drugih razreda poslušali su interaktivno predavanje koje je vodio predstavnik Jumicara, zajedno s policijskim službenikom prometne policije i kontakt policajkom Policijske postaje Pula-Pola te su djeca imala prilike usvojiti teoretska znanja o pravilnom/nepravilnom ponašanju pješaka i biciklista, ponašanju u javnom prijevozu, svrsi reflektirajuće odjeće te raspoznavanju zvučnih signala u prometu.

Nakon odslušanog teoretskog dijela, naučeno je trebalo primijeniti u praksi, tako da su djeca u malim automobilima Jumicara pokazali sva svoja znanja te spretnosti i nespretnosti. Dobili su mogućnost da iz perspektive vozača uvide što znači upravljati pravim automobilom, što znači zaustaviti/pokrenuti automobil, procijeniti brzinu kretanja nadolazećeg automobila, što znači napetost, adrenalin, strah, koncentracija, umor, orijentacija, vidjeti kojim motoričkim sposobnostima raspolažu, a sve kako bi postali bolji pješaci u prometu.

Uz puno podrške i navijanja učenika i vrtićanaca DV Veruda i Latice, koji su posjetili aktivnost, svi su uspješno „položili“ vozačke ispite i dobili zaslužene vozačke dozvole.

Kako bi učenici znali što znači nekoga ozlijediti u prometu, pobrinuli su se djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Pule, koji su učenicima objasnili kako pružiti prvu pomoć, a oni hrabriji mogli su se okušati i sami u pružanju prve pomoći. Šminkanjem ozljeda koje mogu nastati kao posljedica prometnih nesreća učenike su poučili da budu još pažljiviji sudionici u prometu.



Stranica